18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Vučić je samog sebe precizno definisao kao čuvara velikosrpskog nasljeđa

Izjavom da dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti crnogorska vlast treba da vodi sa SPC sa sjedištem u Beogradu, a ne sa Mitropolijom crnogorko-primorskom u Crnoj Gori, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić samo je potvrdio želju Srbije da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, kaže za Dnevnik RTCG publicista Slobodan Čukić.

Težnja za kontrolom nezakonito stečene imovine je, kako je saopštio, više nego očigledna. Dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti vlasti Crne Gore moraju da vode sa Srpskom pravoslavnom crkvom sa sjedištem u Beogradu, a ne sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, kazao je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom ove Vučićeve izjave iz Mitropolije su kazali za TVCG da se neće oglašavati.

Publicista Slobodan Čukić smatra da je riječ o pokušaju miješanja Srbije u unutrašanja crnogorska pitanja.

Vučić je samog sebe precizno definisao kao čuvara velikosrpskog nasljeđa i hegemonije koju je prije 102 godine uspostavio njegov imenjak Aleksandar Karađorđević. Suština izjave je težnja da očuva rezultate okupacije Crne Gore od strane Karađorđevića. Vučić je propustio istorijsku priliku da se izvini crnogorskom narodu za sve što je počinila karađorđevska vlast, ali očigledno je da on nema taj kapacitet niti personalni, niti politički”, navodi Čukić.

Aktuelnu situaciju u vezi sa zakonom pomno prate i istoričari mlađe generacije. Radomir Đurišić dešavanja tumači na još jedan način.

Očigledno je da u ovom trenutku ne postoji slaganje unutar SPC kako u njihovom sjedištu u Beogradu tako i u MCP”, ističe u izjavi za TVCG istoričar Radomir Đurišić.

Na osnovu kontinuiranih izjava zvaničnog Beograda očigledna je težnja za daljom kontrolom nad imovinom Srpske pravoslavne crkve, smatraju sagovornici TVCG.

“Vjerujem da će Vlada naći zajednički jezik sa Mitropolijom u Crnoj Gori, jer je to svima u korist. Ali treba imati na umu da SPC napokon prizna da postoji Crna Gora kao država i nacija i da je pravoslavna crkva u Crnoj Gori do 1918. bila autokefalna”, navodi Đurišić.

Publicista Čukić kaže i da za nezakonito stečenu imovinu SPC ne može da podnese dokaze.

Iz Vlade su ranije iskazali spremnost da bez odgađanja započnu dijalog o primjeni Zakona sa “svim vjerskim zajednicama”, kao i da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovaraju i o uslovima pod kojima bi mogao da bude zaključen temeljni ugovor.

IZVOR: RTCG.ME

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite