9.9 C
Podgorica
Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img

Vučić: Iz Crne Gore se rušila vlast ovdje, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je jutros da Srbija nije, u želji da sačuva svoj narod u Crnoj Gori, prelazila granicu ni dobrog ukusa, niti poštovanja suvereniteta druge države i ukazao da postoje pojedini krugovi u Evropi i svijetu koji nikako ne žele snažnu Srbiju.

Postoji perfidna igra pojedinih krugova u Crnoj Gori, ali i dijela međunarodne zajednice. Kad se god nešto dešava ti krugovi okrivljuju Srbiju. Ne žele snažnu Srbiju, a kad vide da Srbija jača i ide bržim korakom kažu da je neophodno da se zaustavi“, rekao je Vučić gostujući u jutarnjem programu RTS.

Ukazao je da je Srbija ostvarila značajan ekonomski napredak, i da je to bio crveni alarm nekima u Evropi koji onda, kako je rekao, kažu “zaustavite Srbiju ide prebrzo, ne treba nam Srbija koja iskače i zato joj moramo podijeliti packe”.

Šta god da se dogodi u regionu mi smo krivi. Zato se čuju priče da neko želi da ruši vlast u Crnoj Gori. Da podsjetim, iz Crne Gore se rušila vlast ovdje, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH nije rušena vlast“, podvukao je Vučić.

Istakao je da posao nije jednostavan, da mora da štiti svoj narod, ukaže svjetskoj i domaćoj javnosti šta se dešava, a da ne prelazi granicu miješanja u stvari druge države.

Ne pada mi na pamet da odlučujem ko će biti na vlasti ili opoziciji, neka to odlučuje narod u Crnoj Gori. Ne miješamo se ni u druga pitanja“, podvukao je on.

Vučić je podsjetio da je Srbija željela da kupi “Elektroprivredu Crne Gore” i Luku Bar, ali joj vrata nisu bili otvorena, a udio u “Elektromreži Crne Gore” je kupila preko berze.

Mislimo da možemo u budućnosti još bolje da sarađujemo, samo dajte garancije za ono što mislimo da je pravo svakog čovjeka u Evropi, a to je pravo na opstanak, ali i ispovijedanja vjere i crkve u kojoj se ona ispovijeda“, rekao je on.

Kaže da, za razliku od drugih, Srbija vodi računa da se ne miješa u unutrašnje stvari druge države.

Kod nas malo-pomalo dolazi neko da nam soli pamet. Mi vas molimo za naš narod koji je tu živio vijekovima, i oni nisu doseljenici od juče. Želimo da tu ostanu da žive na svojim ognjištima i da imaju pravo na ispovijedanje svoje vjere“, ponovio je on.

Upitan s kim razgovara o tom pitanju Vučić je kazao da Srbija razgovara s predstavnicima crnogorske države i podsjetio da je u Jerusalimu imao teške, ali otvorene razgovore s predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Izrazili smo neslaganje po pitanju statusa SPC u Crnoj Gori. Ja sam iznio svoj stav, a on je govorio o drugim elementima. Ja sam iznio brigu za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. Postoje različita viđenja i razlike procjene na koji način su se stvari odigravale u prošlosti i oko popisa. Neki krugovi u Crnoj Gori žele da se broj Srba smanji sa 28,73 odsto na ispod 15 procenata. Naša želja je da sačuvamo svoj narod u Crnoj Gori“, istakao je on.

Vučić je naglasio da su zahtjevi iz Beograda u svakom trenutku bili dobronamjerni, ali razumni i racionalni, i da se radi o uobičajenoj brizi za sopstveni narod.

Izvor: PORTALANALITIKA

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite