22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Vladine mjere pokazuju kakva nam je ekonomija

Ujedinjena Crna Gora se raduje namjeri izvršne vlasti da se pomogne svima čiji su poslovi i radna mjesta, usled epidemije koronavirusa, dovedeni u pitanje, mnogo je, međutim, nepoznanica i nedorečenosti koje zahtijevaju hitno i javno pojašnjenje, saopšteno je iz te partije.

Podsjećamo, premijer Duško Marković sinoć je objavio novi set ekonomskih mjera koje za cilj imaju olakšavanje posljedica pandemije koronavirusa.

“Nije sasvim jasno da li će država dati istu vrstu podrške, subvencija, i onima koji su u međuvremenu otpustili radnike i onima koji po cijenu vlastitih gubitaka čuvaju zaposlene? Ne postoje garancije da će radnici od poslodavaca dobiti onaj dio neto zarade koji u dva mjeseca ne pokriva država? Izostalo je i obavještenje koliko će ukupno novca država potrošiti za podršku “oboljeloj privredi”, malom i srednjem biznisu prije svega”, poručuju iz Ujedinjene Crne Gore.

Iz te partije navode da od početka ističu da, nažalost naša država nema dovoljno nužnih rezervi da odgovarajuće pomogne svima koji su sada bespomoćni.

“Naš sistem je i prije ove pandemije bio prenapregnut, doveden do usijanja, sa zaduženošću koja je jedva krpila sve rupe i održavala socijalni mir i sigurnost. Valjda nam je sada jasno zašto su nas upozoravali da nam je zaduženost ogromna i da rizikujemo mnogo. Struktura naše privrede je neodrživa, a u mjerama Vlade se i ne naslućuje da ćemo uskoro poraditi na tom neodrživom sistemu. Turističkoj privredi ne treba kratkoročna pomoć za dva ili tri mjeseca jer je problem ogroman i moraće da se liječi dugoročno”, kaže se u saopštenju.

I bez epidemije, dodaju iz Ujedinjene Crne Gore, centri zimskog turizma minule sezone su doživjeli fijasko, tako da im je bila već potrebna pomoć.

“Problem je, nažalost, što ne postoji privredna grana koja u ovim vremenima može da kompezuje ni izbliza gubitke koje će trpjeti turizam. Naša ekonomija je vođena tako da gotovo ništa ne zavisi od nas. Ona pokrivenost uvoza izvozom sa samo 15% dolazi na naplatu. Domaću proizvodnju, prije svega poljoprivrednu, ne može da zamijeni nikakva “snalažljivost” u nabavkama. Čak i da imamo novca ne bi nam bio mnogo od koristi. Vlada kontinuiteta, gdje je god bilo potražnje i prilike, potencijalno obradivo i funkcionalno poljoprivredno zemljište nemilosrdno je betonirala i pretvarala u skladišni prostor ili auto-placeve”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u u zetskoj ili bjelopavlićkoj ravnici poljoprivredni proizvođači su sve veća rijetkost.

“Potjerani su u taksiste, prevoznike ili u rad na crno. Za pohvalu je što Vlada već daje stimulanse za ovo zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta ali se plašimo da predizborno, kao velika pobjeda i rezultat mjera, ne bude predstavljeno zapošljavanje onih koji su u meduvremenu ostali bez posla? Uz to, neki koji su se silom prilika vratili iz inostranstva, neće biti u prilici da nakon okončanja epidemije ponovo odu. Valjalo bi pobrinuti i o njima i to danas”, navodi se u saopštenju.

Sada je, navode, očigledno da će posrnuli turizam, makar ove godine, morati da spašavaju domaći turisti i zato će spašavanje svakog radnog mjesta višestruko biti od koristi.

“Vlada mora u najkraćem roku obezbijediti, odnosno, garantovati dugoročne, beskamatne ili kredite sa minimalnim kamatnim stopama malom i srednjem biznisu kako bi ljudi pokušali da spase sebe i svoje zaposlene. U protivnom, kao kula od karata, srušiće nam se sve što je uvezano sa razvojem turizma, trgovinom i uslugama”, poručuju iz Ujedinjene Crne Gore.

DRUŠTVOVladine mjere pokazuju kakva nam je ekonomija
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite