22.9 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Vlada čini sve da zaštiti zdravstvene radnike

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je predsjednici Sindikata doktora medicine dr Mileni Popović Samardžić da razumuje njenu brigu za crnogorske ljekare, da država čini sve kako bi opremila zdravstveni sistem opremom za slučaj veće epidemije i da je ponosan na sve posvećene profesionalce, a posebno na zdravstveni sistem koji čini sve kako bi sačuvao živote i zdravlje građana

Odgovor premijera Markovića prenosimo integralno:

Poštovana dr Popović Samaradžić,

Pažljivo sam pročitao vaše pismo i u potpunosti razumijem vašu brigu za crnogorske ljekare, jer tu brigu danas dijeli cijela nacija i sve državne institucije.

Iskreno, bio sam zatečen činjenicom da se ono već našlo u medijima dok sam ga ja kao tek pristiglo, čitao. Priznaćete da se tada može tumačiti šta bi mogao biti stvarni cilj Vašeg obraćanja.

Ipak želim da vas uvjerim da država čini sve kako bi zdravstveni sistem opremili neophodnom opremom u slučaju veće epidemije.

Svjedočim dvadesetčetvorosatnom naporu odgovornih i posvećenih profesionalaca u okviru Nacionalnog koordinacionog tijela i više operativnih štabova pa i za zdravstvo, kako bi bili spremni za najteže trenutke – koje želimo izbjeći.

Ponosan sam na sve njih, a posebno na zdravstveni sistem koji u otežanim uslovima daje sve od sebe kako bi sačuvali živote naših ljudi.

Složićemo se da je pandemija Koronavirusa zatekla mnoge države, pa i mnogo snažnije i spremnije zdravstvene sisteme od našeg. Nažalost neki i gube bitku sa ovom opakom epidemijom. Zbog toga su gotovo sve zemlje zabranile izvoz medicinske i zaštitne opreme.

Ipak, mi smo uspjeli da naručimo i platimo značajne količine zaštitne opreme, a očekujemo i donatorske isporuke već ove nedjelje.

Poštovana gospođo Popović Samardžić,

Kao sto znate i Vi, i ja, ali i cijela crnogorska javnost – sistem nije savršen, postoje slabosti pa i nedostaci, ali sam ponosan na reakciju i sposobnost svih – da u ovom teškom trenutku ne govorimo o slabostima već o tome kako da zajednički odgovorimo najvećoj prijetnji po ljudske živote od Drugog svjetskog rata.

U svakoj sličnoj situaciji javlja se veliki broj heroja društva ali i onih koji nikada nijesu zadovoljni i tapkaju u mjestu na tako potrebnoj stazi zajedništva i sloge.

Svakako, vaše sugestije ali i sugestije drugih vaših kolega koje se tiču suprotstavljanja epidemiji Koronavirusa već su na stolu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U odnosu na vaš prigovor na neetičko ponašanje i nesolidarnost onih koji su povezani sa funkcionerima izvršne vlasti, ne samo da ga razumijem već svako dobronamjerno ukazivanje u tom kontekstu smatram dobrodošlim.

A to znači da neću tolerisati privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se nalazimo.

Poštovani doktori i zdravstveni radnici,

Vlada sa vašim menadžmentima danonoćno radi kako bismo unaprijedili vaš položaj. Znam da to nije optimalno, ali smo krenuli.

Ovo vrijeme pokazuje da novac koji izdvajamo za zdravstvo mora biti bolje preraspodijeljen radi većih zarada i ulaganja u opremu za pouzdan i kvalitetan rad svakoga od vas.

Kao što sam već prije neki dan poručio: ovo je trenutak pregnuća i odricanja institucija i svih u njima kako bi sačuvali živote naših građana. Za kritike i odgovornost imaćemo dosta vremena i prilika kada odgovorimo ovom najvećem nacionalnom izazovu.

rtcg.me

DRUŠTVOVlada čini sve da zaštiti zdravstvene radnike
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite