11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Vlada bez lobista u SAD-u, prethodne trošile milione

Vlada Crne Gore trenutno nema angažovanu kompaniju za lobiranje u SAD-u. Kako se navodi na internet stranici Akta o registraciji stranih agenata (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde, posljednji ugovor je bio sa kompanijom “Bipartizan solutions”, američko-izraelskog političkog analitičara Mičela Baraka.

Posljednji ugovor je potpisan 23. decembra 2022, te raskinut krajem maja 2023. od Vlade tadašnjeg premijera Dritana Abazović. Od tada novi ugovori nijesu potpisivani.

Dogovorena mjesečna nadoknada za usluge iznosila je 35.000 dolara. Taj iznos pokrivao je sve troškove osim povratnog putovanja predstavnika Bipartizan solutions do Podgorice, stoji u dokumentu objavljenom na internet stranici crnogorske Vlade.

Crnogorska Vlada je za pola godine angažmana Baraku isplatila malo više od 206.500 dolara.

On je prijavio da je u periodu lobiranja za Crnu Goru imao nepunih 140.000 dolara troškova, od čega su više od polovine usluge Barakove druge kompanije “Keevoon”.

Na analize konsultantske grupe “Watermark” utrošeno je oko 26.000 dolara, preko 20.000 na letove iz Izraela do Amerike sa smještajem, a preko 10.000 zakup kancelarija.

Podsjetimo, ugovori o lobiranju su uobičajena praksa u SAD, a detalji o njima objavljuju se na internet stranici Akta o registraciji stranih agenata (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde.

Pola miliona za NATO

Podgorica je za usluge lobističke kompanije “Orion stratedžis” za prvih šest mjeseci 2010. godine, platila više od 452.000 dolara, objavilo je tada Ministarstvo pravde SAD-a. Shodno ugovoru, potpisanom prvi put 14. novembra 2008. godine, Crna Gora je za ove usluge godišnje plaćala pola miliona dolara.

Krajem 2010, Crna Gora je produžila ugovor o pružanju savjetničkih usluga sa pravnom kancelarijom “Pejdž Ref” na još dvije godine, do 15. novembra 2012. godine, za ubrzanje napredovanja Crne Gore ka NATO-u. U tom periodu, Crna Gora je toj lobističkoj kući isplatila milion dolara.

Prvi lobisti kreću 1995.

Prema ranijim pisanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), Podgorica je prve lobiste angažovala 1995. godine, u vrijeme Vlada premijera Mila Đukanovića.

“Cilj ovog angažmana je pomoć Crnoj Gori da određenu imovinu, trenutno ‘zamrznutu’ kao rezultat sankcija SAD i Ujedinjenih nacija, odmrzne”, navodi se u ugovoru iz te godine na internet stranici FARA.

Crna Gora, koja je tada sa Srbijom činila Saveznu Republiku Jugoslaviju, našla se 1992. na meti međunarodnih sankcija zbog uloge predsjednika Srbije Slobodana Miloševića u ratovima u regionu.

Angažovana kompanija je potom bila zadužena da pomogne Crnoj Gori u prodaji te imovine.

Dvije decenije lobiranja (1995. – 2015.)

Crna Gora je bez prestanka imala lobiste u Americi pune dvije decenije, od 1995. do 2015.

Međutim, nije moguće precizno utvrditi koliko novca je potrošeno na lobiranje jer su ugovori bili podložni promjenama.

Nakon 2015. uslijedila je sedmogodišnja pauza, do potpisivanja ugovora sa “Bipartizan solutions” krajem 2022.

IZVORRTCG
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite