11.9 C
Podgorica
Petak, 1 Marta, 2024
spot_img

Vjerujem da je informacija o švercu 90% zaplijenjenih cigareta tačna

“Ukoliko postoji i jedna cigara koju prodaje žena ili muškarac ispred Gintaša ili bilo gdje, šverc cigareta postoji i nije mrtav. Ne bih nikada tvrdio tako nešto kao Abazović. Jer, cigare mogu da idu i kroz Luku Bar, ali mogu da idu na drugi način. Ja se sjećam konja preko granica, pa sam siguran da ti tokovi i putevi i dalje djeluju. Prema tome, ne može postojati tvrdnja da je šverc nestao, a bojim se da će teško i biti prekinut ukoliko ne budemo dobili istinski reformsku vladu.”

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović se u razgovoru za Antenu M osvrnuo na nekoliko aktuelnih momenata u Crnoj Gori koji opisuju trenutnu političku i ekonomsku situaciju. 

Sa Radulovićem smo pričali o švercu cigareta koji je prisutan u dnevnopolitičkom narativu najviše ovih dana, a povodom kojeg je on dao komentar da to nije novina u Crnoj Gori, već teret tradicije još od doba bivše Jugoslavije.

“Kada je u pitanju šverc cigareta, znam da je to tradicija i stare države Jugoslavije, i poslije toga, i Đukanovićevog doba i da se to i dalje nastavlja. Smatram da bez stvarno reformske vlade, kojom ne smatram ni ovu, ni prethodnu, a da ne govorim o onima prije toga, bez nezavisnih institucija, bez transparentnosti, bez kvalitetne reakcije nema ni vladavine prava ni pravne države”, kaže Radulović.

“Vjerujem da je informacija od švercu 90% zaplijenjenih cigareta tačna”

Naš sagovornik smatra da je šverc uhvatio maha i da je procenat krijumčarenja prilično velik.

“Koliko se švercuju duvan i cigare – da li 10 ili 90 odsto, ja sam siguran da je taj procenat 90 odsto. Čovjek može biti lud, ali dva kamiona, jedan da dođe do skladišta, a drugi da nestane, onda se evidentno radi o švercu i kriminalu. I znajte, ovo će nas i te kako unazaditi, i to ne samo prema Evropskoj uniji, nego i prema sebi i svojim ciljevima koje smo postavili kao pravna država”, objašnjava Radulović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović često konstatuje da je šver cigareta klinički mrtav, ali Radulović se ne bi saglasio sa njim.

“Ukoliko postoji ijedna cigara koju prodaje žena ili muškarac ispred Gintaša ili bilo gdje, šverc cigareta postoji i nije mrtav. Ne bih nikada tvrdio tako nešto kao Abazović. Jer, cigare mogu da idu i kroz Luku Bar, ali mogu da idu na drugi način. Ja se sjećam konja preko granica, pa sam siguran da ti tokovi i putevi i dalje djeluju. Prema tome, ne može postojati tvrdnja da je šverc nestao, a bojim se da će teško i biti prekinut ukoliko ne budemo dobili istinski reformsku vladu”, odgovara Radulović.

“Jedino rješenje političke krize je reformska, političko-ekspertska vlada”

Na pitanje kakva su mu očekivanja od nove inicijative DPS za skraćenje mandata Skupštini, Radulović vjeruje da je u pitanju dogovor sa preletačima, “kojih je uvijek bilo i biće”. Ipak, siguran je da je jedina opcija, pa kako god riješena bila, da se iz trenutnog, tehničkog stanja izađe, i da se alternativa pronađe što prije.

“Ja više i ne znam ko je većina, a ko je manjina. Mada, ja zastupam sljedeću tezu: poslije dva promašaja i dvije gluposti, odnosno vlade Krivokapića i Abazovića, mi ukoliko smo dobili mandat na četiri godine, napokon treba da sastavimo jednu politčko-ekspertsku vladu koja će napraviti tranziciju od autokratije ka funkcionalnoj demokratiji, od neodržive ekonomije ka novoj, zelenoj ekonomiji, potrebno je intenzivirati evropske integracije, prije svega obnoviti institucije kao što su Ustavni sud i Sudski savjet čiji će članovi biti dostojni svoje funkcije, a ne biti birani po tome ko je čiji glasač ili čovjek”, kaže on.

Radulović ističe da je trenutno stanje veoma negativno po našu državu, pa rješenje mora biti iznađeno.

“Ukoliko ovo vrijeme sa tehničkom vladom, odnosno vladom u skraćenom mandatu potraje, onda je najbolje da mi, koji smo predstavljali i treba da predstavljamo alternativu, kažemo da nijesmo sposobni da učinimo da ova država profunkcioniše i da dignemo ruke od bavljenja politikom, kako više ne bismo lagali ovaj narod. Neka se Crna Gora vrati staroj autokratiji ili neka se uspostavlja neka nova alternativa. Ali, ukoliko se iz ovog stanja ne izađe, onda smo mi najveći nesposobnjakovići koji nijesu u stanju da išta kvalitetno urade”, procjenjuje Radulović.

“Formirati komisiju kako bi se utvrdila realna prodajna cijena uglja; ukoliko je istog sastava kao i onaj iz okruženja i svijeta, radi se o kriminalu”

Kao profesora Metalurško-tehnološkog fakulteta u Podgorici i dugogodišnjeg stručnjaka u oblasti metalurgije i tehnologije, nijesmo mogli da ga ne pitamo kakav je njegov stav povodom cijene uglja po kojoj Rudnik uglja iz Pljevalja prodaje ovaj mineral Elektroprivredi Srbije. 

“Ovo je samo jedan slučaj od mnogo slučajeva u jednom haosu koji vlada u Crnoj Gori kada je eksploatacija mineralnih i rudnih nalazišta. Dešava se slučaj da to ide toliko u negativnom smjeru po našu državu, da je osnovna cijena oko koncesionih nadoknadi varijabila krajnje proizvoljna, pa dolazimo do toga da je izvozna cijena rudnih i mineralnih bogatstava toliko niža u odnosu na cijene koje vladaju i u regionu i u svijetu. Crveni boksiti se, tako, kod nas izvoze po tri puta nižoj cijeni u odnosu na cijene tržišta okruženja i svijeta”, precizira Radulović.

Kako kaže, nestabilnost u cijenama ovih dobara od kojih Crna Gora treba da privređuje, svakako je proizvod “sramnog rata u Ukrajini”, čiji ćemo uticaj osjećati tokom narednog perioda, koji će vjerovatno biti duži od pet godina. 

Ipak, Radulović objašnjava da ne treba odmah osuđivati, već je potrebno utvrditi o kakvoj vrsti uglja se radi, jer cijena na tržištu zavisi i od tih pojedinosti.

“Ugalj može biti različite kalorijske vrijednosti, različitog sadržaja, različite granulacije. Zavisno od toga formira se njegova cijena. Ukoliko je ista kalorijska vrijednost, kao i vrijednost uglja iz Bosne i Hercegovine i svijeta, onda se radi o klasičnom kriminalu”, kaže naš sagovornik.

On vjeruje da ovaj problem mora biti riješen stručnim pristupom, odnosno formiranjem komisije vlade, a u kojoj će biti i ministri, ali i članovi Geološkog instituta kako bi faktičko stanje stvari bilo na pravi način utvrđeno. 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite