24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Veto na odluku o posjeti Đukanovića

Narodna skupština Republike Srpske podržala je jutros odluku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da stavi veto na poziv druga dva člana Predsjedištva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović početkom marta posjeti BiH.

Dvotrećinskom većinom, odnosno glasovima 56 narodnih poslanika podržan je i Dodikov veto u Predsjedništvu na odluku o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na teritoriji BiH.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Poslanici opozicionih stranaka, SDS i PDP, nijesu prisustvovali glasanju.

Parlament je usvojio dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanjima Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP RS.

S ozbirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenjice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku navedeno je da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da, u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanju Fronteksa u BiH, uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Posebna sjednica trajala je skoro deset časova, a u najvećem dijelu obilježili su je verbalni sukobi opozicionih poslanika i srpskog člana Predsjedništva BiH Dodika.

Tokom sjednice najmanje se govorilo o Đukanovićevoj posjeti BiH, koju je on sam ranije odgodio, a skupštinsko zasjedanje preraslo je u međusobno optuživanje Dodika i predsjednice RS i opozicionih poslanika.

Tokom skupštine bilo je vrijeđanja na ličnoj osnovi, prepričavanja, teških riječi, a poslanici su optužili Dodika i vladajuću koaliciju da su od Narodne skupštine napravili “ludnicu”.

IZVOR: BETA

GLAVNAVeto na odluku o posjeti Đukanovića
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite