19.8 C
Podgorica
Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img

Veto na odluku o posjeti Đukanovića

Narodna skupština Republike Srpske podržala je jutros odluku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da stavi veto na poziv druga dva člana Predsjedištva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović početkom marta posjeti BiH.

Dvotrećinskom većinom, odnosno glasovima 56 narodnih poslanika podržan je i Dodikov veto u Predsjedništvu na odluku o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na teritoriji BiH.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Poslanici opozicionih stranaka, SDS i PDP, nijesu prisustvovali glasanju.

Parlament je usvojio dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanjima Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP RS.

S ozbirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenjice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku navedeno je da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da, u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanju Fronteksa u BiH, uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Posebna sjednica trajala je skoro deset časova, a u najvećem dijelu obilježili su je verbalni sukobi opozicionih poslanika i srpskog člana Predsjedništva BiH Dodika.

Tokom sjednice najmanje se govorilo o Đukanovićevoj posjeti BiH, koju je on sam ranije odgodio, a skupštinsko zasjedanje preraslo je u međusobno optuživanje Dodika i predsjednice RS i opozicionih poslanika.

Tokom skupštine bilo je vrijeđanja na ličnoj osnovi, prepričavanja, teških riječi, a poslanici su optužili Dodika i vladajuću koaliciju da su od Narodne skupštine napravili “ludnicu”.

IZVOR: BETA

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite