15.9 C
Podgorica
Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

Velika NATO vojna vježba u Crnoj Gori počinje 22. maja: Borbene operacije, planinsko ratovanje…

NATO vježba ,,Immediate Response 23“, koja je dio velike vježbe ,,Defender Europe 23“, biće održana u Crnoj Gori od 22. maja do 2. juna ove godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Crnogorski vojnici koji će učestvovati na vježbi, kako navode iz MO, uvježbavaće manevrisanje na terenu i borbene operacije, dok će artiljerska bojeva gađanja tokom vježbe biti realizovana u inostranstvu.

Razlog za to je što Crna Gora još uvijek nema vojni poligon na kojem bi se realizovala bojeva gađanja. Prvobitni plan, da se poligon na Sinjajevini osposobi za tu svrhu je stopiran zbog protesta mještana, koji se protive takvoj odluci.

Vlada još uvijek ne donosi odluku o alternativnom mjestu na kojem bi vježbala vojska, pa sve aktivnosti koje se tiču artiljerijskog gađanja moraju da se sprovode na poligonima u regionu ili inostranstvu. 

– Vježba ,,Immedate Response 23“ (IR23) održava se u Crnoj Gori od 22. maja do 2. juna, kao dio velike međunarodne vježbe ,,Defender Europe 23“, koju predvode SAD. Realizacija vježbe ,,Defender Europe 23“ započeta je 22. aprila i trajaće do 23. juna širom Evrope, a na njoj učestvuje skoro 25.000 pripadnika oružanih snaga SAD, njihovih saveznika i partnera iz preko 20 zemalja, među kojima je i Crna Gora – saopšteno nam je iz Ministarstva kojim rukovodi Filip Adžić.

IR23 koja se realizuje u okviru „Defender Europe 23“ okupiće, kako su kazali iz MO, oko 500 pripadnika oružanih snaga Crne Gore i SAD, uz učešće hrvatskih štabnih oficira.

– Naši i saveznički vojnici, uz podršku ostalih jedinica, uvježbavaće manevrisanje na terenu i borbene operacije, a akcenat će biti i na planinskom ratovanju. Artiljerijska bojeva gađanja tokom vježbe biće realizovana u inostranstvu – navode iz MO.

Upitani gdje će se vježba realizovati, iz MO napominju da će glavne aktivnosti biti održane u širem reonu žabljačke i pljevaljske opštine i manjim dijelom kolašinske opštine.

Vježba „Defender Europe“ je godišnja, multinacionalna zajednička vojna vježba pod vođstvom američke vojske, sa ciljem da se pojača interoperabilnost između SAD, NATO i partnerskih zemalja i biće održana na lokacijama širom Evrope u nekoliko etapa.

POLITIKAVelika NATO vojna vježba u Crnoj Gori počinje 22. maja: Borbene operacije,...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...

Direktor OŠ Bajo Pivljanin: Moja izjava je zloupotrijebljena

Na današnjem protestu prosrpskih organizacija u Podgorici povodom usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenivci govorio je direktor OŠ “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić koji...
Ne propustite