22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Unaprjeđenje oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u fokusu pravosuđa

Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću često zahtijeva složene korake u kojima učestvuju brojne strane i jurisdikcije. Sudije i tužioci moraju dobro poznavati i primjenjivati nacionalne zakone o zamrzavanju, zaplijeni i oduzimanju nezakonito stečene imovske koristi, ali i imati šire razumijevanje međunarodnih standarda i instrumenata, zaključeno je na otvaranju konferencije “Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse” koja se danas održava u Podgorici.

AIRE centar, uz podršku britanske Vlade, okupio je preko 70 sudija, tužitelja, advokata, kao i predstavnika državnih institucija, međunarodnih organizacija, ambasada, i civilnog društva iz Crne Gore i Zapadnog Balkana. 

Milorad Marković, Vrhovni državni tužilac Crne Gore, ukazao je kako će “oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću biti u fokusu rada Državnog tužilaštva Crne Gore, u periodu koji pred nama”. 

“Da bi postigli adekvatne rezultate očekujemo unaprjeđenje zakonskog okvira u ovoj oblasti, ali i uspostavljanje jasne prakse sudova koji postupaju u ovim predmetima. Neophodno je uspostaviti sistemski pristup u ovoj oblasti sa ciljem efikasnog otkrivanja i oduzimanja, kvalitetnog upravljanja, kao i ponovne upotrebe oduzete imovinske koristi u socijalne svrhe, ali i za jačanje borbe protiv svih vidova kriminala”, kazao je Marković na otvaranju konferencije. 

U okviru događaja predstavljen je priručnik “Oduzimanje imovinske koristi pribavljene korupcijom i teškim i organizovanim kriminalom: Pregled međunarodnih i evropskih standarda, smjernica i relevantne prakse Evropskog suda za ljudska prava“, koji sadrži sveobuhvatnu analizu međunarodnih standarda i sudske prakse o oduzimanju imovinske koristi. Cilj ovog priručnika je da pomogne pravnim stručnjacima da odgovore na izazove vezane za djelotvorno trajno oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom. U konačnom, ova publikacija sadrži ključne uvide i smjernice zasnovane na međunarodnim standardima i pravnim presedanima.  

“Kako bi se pravosudni odgovor ojačao, suočavanje sa izazovima u praksi, jačanje procesa odlučivanja o oduzimanju nezakonito stečene imovine i međunarodna saradnja neminovni su koraci na putu ostvarenja pravde i unapređenja vladavine prava. Današnja konferencija za cilj ima otvorenu i stručnu diskusiju regionalnih sudija, tužitelja, i pravnih eksperata o ključnim izazovima i prilikama za unaprjeđenje pravosudne prakse kada je riječ o oduzimanju nezakonito stečene imovine, što je ujedno i ključni alat u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručila je Biljana Brejtvejt, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra.

Na skupu se obratila Don Meken, britanska ambasadorka u Crnoj Gori, koja je rekla da je proces oduzimanja nezakonito stečene imovine kriminalaca jedan od glavnih ometača organizovanog kriminala. „Iako je napravljen veliki napredak i napori se ubrzavaju, mnogi izazovi su i dalje tu – nivoi oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u Crnoj Gori, ali i u ovom regionu u cjelini, su i dalje niski.”

„Međunarodni standardi i regionalna saradnja su od velike važnosti za unaprjeđenje ovih napora. Ovaj događaj pruža odličnu priliku za sudije, tužioce i eksperte iz Crne Gore, da saznaju više i razgovaraju o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom, kao i o alatima za efikasno sprovođenje”, rekla je britanska ambasadorka.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno podršci Crnoj Gori na ovom putu. Pružamo operativnu i podršku izgradnji kapaciteta, ali nastojimo i da unaprijedimo sistem u lancu krivičnog pravosuđa, kako bismo pomogli efikasnije krivično gonjenje i izricanje kazni za krivična djela organizovanog kriminala”, naglasila je britanska ambasadorka Don Meken.

Organizovani kriminal ne poznaje granice, zbog čega je regionalna saradnja, razmjena znanja i dobrih praksi ključna, poručeno je na konferenciji. Kako bi odgovorio na ove potrebe, AIRE centar je osnovao Regionalnu mrežu stručnjaka za oduzimanje imovinske koristi, koja provodi aktivnosti u saradnji sa pravosudnim institucijama, donosiocima odluka, stručnjacima za oduzimanje imovinske koristi, i predstavnicima akademske zajednice.

Konferencijom “Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse” zvanično je započet projekt “Borba protiv organizovanog kriminala jačanjem nezavisnosti i transparentnosti pravosuđa” koji će AIRE centar sprovoditi u Crnoj Gori.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite