16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Umjesto na litiju u Podgorici, Irinej Gavrilović putuje u Ameriku da spriječi raskol u SPC

- Marketing -spot_imgspot_img

Piše: Vladimir Jovanović

Informativna služba SPC juče je demantovala navode da će Irinej Gavrilović 29. februara predvoditi litiju u Podgorici.

Tu vijest prethodno je objavio Amfilohije Radović.

Međutim, Sinod SPC je 30. januara o.g. odlučio da Irinej Gavrilović bude 29. februara u američkome gradu Klirvoteru (Florida). Tamo se održava, kako se navodi, Crkveni sabor SPC u Śevernoj i Južnoj Americi. Odlučeno je da u njegovoj pratnji budu dvojica članova Sinoda SPC: episkop šumadijski Jovan Mladenović i mitropolit Porfirije Perić.

Razlog njihova dolaska u Klirvoter je taj što tamošnji episkopi, „raskolnici Irinej Dobrijević, Longin Krčo i Maksim Vasiljević ne žele da ispune nalog Sinoda i ponište fanariotski i raskolnički Ustav usvojen u ljeto prošle godine u Čikagu”, tvrdi svetosavski portal „Borba za veru”.

Ustav američkih eparhija SPC tumači se kao važan korak ka njihovome osamostaljenju od Beogradske patrijaršije. Irinej Gavrilović je dva puta slao pisma sabraći da povuku sporni Ustav, što su oni odbili.

„Naš izvor”, tvrdi „Borba za veru”, „kaže da je ‘patrijarh ljut kao ris’, zbog čega će, najvjerovatnije, na Saboru u maju doći do smjene pomenute trojice episkopa – raskolnika”.

„U međuvremenu stiže poziv mitropolita Amfilohija da patrijarh dođe u Podgoricu na litiju, ni manje ni više nego istoga datuma kada treba da se održi sabor u u Americi”, piše portal „Vidovdan”.

„Da li mitropolit Amfilohije ovim pokriva separatiste u Americi? Jer ako patrijarh sad odbije da ode u Podgoricu, medijska mašinerija, koja je već Amfilohija proglasila pravednikom i nepokolebljivim borcem za pravoslavlje, kao i ranije što je činila, patrijarhu će prikačiti etiketu izdaje pravoslavlja u Crnoj Gori”.

„Zašto se patrijarh dovodi u ovakav položaj?”, pita se „Vidovdan”, blizak Amfilohijevom glavnom protivniku unutar SPC – Irineju Buloviću, episkopu bačkome (Novi Sad), članu Sinoda.

„Kako objasniti”, piše „Vidovdan”, „ovakav postupak Amfilohija koji je svakako obaviješten o odlasku patrijarha Irineja u Ameriku na isti taj datum kada ga on poziva na litiju? Kako to da mitropolit Amfilohije nije mogao pozvati patrijarha koju neđelju ranije, ako mu je problem bio da ga pozove na samom početku dešavanja u Crnoj Gori?”

Povodom dešavanja u Crnoj Gori, Amfilohije i grupa episkopa – koji se predstavljaju kao Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori – krajem godine bezuspješno su od Patrijaršije zahtijevali sazivanje vanrednoga Sabora SPC.

Amfilohije se usprotivio dolasku Aleksandra Vučića i Irineja Gavrilovića u Crnu Goru (Pljevlja) uoči Božićnih praznika.

Sinod SPC je 30. januara o.g. sa „proširene śednice” u Beogradu, prisustvovao i Amfilohije, koji, inače nije član Sinoda, saopštio: „Na ovoj śednici razmatrani su pravni koraci koji će, uz saglasnost Sinoda sa patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore”.

Patrijaršija je tada objavila da je povukla inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti pred Ustavnim sudom, koje je, za njen račun, podnio jedan advokat iz Novoga Sada.

Sinod SPC je, naime, saopštio da je „odlučeno da se pokrene inicijativa pred pomenutim sudom u koordinaciji eparhijâ SPC u Crnoj Gori i Sinoda”.

Međutim, Amfilohije i njegovi, sa ili bez saglasnosti Patrijaršije SPC, još nijesu preduzeli „pravne korake” pred Ustavnim sudom.

IZVOR: ANTENAM

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite