25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Uljarević: Spajić nema većinu, ali bi bilo iznenađenje da mu Milatović ne da mandat

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević ocijenila je za Antenu M da konsultacije kod predsjednika države Jakova Milatovića protiču očekivano formalno-protokolarno:

“Pozvane su partije koje imaju palamentarni status i svi akteri, evidentno, pokušavaju iskoristiti to kao medijsku platformu za izražavanje legitimnih očekivanja i ocjena. Procijeniće na kraju i sam predsjednik šta je od toga realno i najbolje za Crnu Goru. Jasno je da tu suštinski još nema sadržajnog dijaloga, ali ni da predsjednik nije u poziciji da ga otvara na ovu temu”, kazala je Uljarević.

Ona smatra da izjave Milojka Spajića o navodnoj parlamentarnoj većini koja ga podržava nijesu utemeljene:

“Mislim da nije prvi put da svjedočimo njegovom neobičnom optimizmu, zasnovanom na samo njemu znanim parametrima, jer on u ovom trenutku tu većinu očito nema i vrlo je još uvijek otvoreno pitanje u kojem će je pravcu graditi, a što će definitivno odrediti karakter buduće Vlade, jer smo vidjeli da su makar dvije opcije otvorene. Jedna je sa Demokratama i manjinskim strankama, koja jeste tijesna većina ali garantuje očuvanje kako tako spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore i ono na čemu insistiraju naši zapadni partneri. Druga većina o kojoj se takođe jako puno govorilo, a koja suštinski dosta toga mijenja, jeste uvođenje Demtokratskog fronta”, pojašnjava ona.

Uljarević očekuje da Milatović mandat dodijeli Spajiću i poručuje:

“Milatović je i sam ranije u više navrata naglašavao da mandat namjerava dati onome ko je nosilac liste sa najviše mandata u Skupštini i koji ima uz to i koalicioni kapacitet. Nema sumnje da je to Spajić, kako sada stvari stoje, i svaka drugačija odluka predsjednika Milatovića bi bila ne samo veliko iznenađenje, već bi i za njega bila vrlo riskantna politička odluka. Ja teško mogu da zamislim da bi on tu vrstu rizika u ovom trenutku preuzeo, iako ostaje najveći teret na samom Spajiću kao i velika vjerovatnoća da koju god odluku napravi on sebe stavlja u poziciju vrlo neizvjesne političke karijere”, kaže Uljarević.

Juče je njemački amabsador Peter Felten Vijestima rekao da je najbolje da novu vladu formiraju partije koje evroatlanstske vrijednosti vjerodostojno manifestuju odnosom prema ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i u odnosu prema genocidu u Srebrenici.

Izaslanik SAD Gabrijel Eskobar je, takođe juče, rekao da SAD očekuju Vladu koju će činiti oni koji, između ostalog, podržavaju jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini.

Uljarević kaže da su te izjave na fonu ranijih poruka dvije države u kontekstu formiranja nove crnogorske Vlade:

“Suštinski oni ne vide DF kao partnera sa kojim mogu da sarađuju, odnosno ne vide u njima političku strukturu koja može kredibilno da se zalaže za temeljne vrijednosti i politike i pristupe EU i SAD. Te izjave mogu u nekoj vrsti formulacije varirati, ali je njihov sadržaj jasan, a poruka koja se iz toga čita je da će onaj koji bude formirao Vladu u Crnoj Gori, ali ja bih rekla i šire društvo, snositi posljedice odluka koje se budu napravile. Neće ni Njemačka ni SAD formirati Vladu u Crnoj Gori, ali oni legitimno i s dobronamjernom zabrinutošću, rekla bih, ukazuju na posljedice koje mogu nositi neodgovorne odluke u ovom segmentu”, zaključuje Uljarević.

POLITIKAUljarević: Spajić nema većinu, ali bi bilo iznenađenje da mu Milatović ne...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite