34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

U Željezničkom prevozu Crne Gore od danas degradirani koeficijenti zaposlenih, nezadovoljstvo među radnicima zbog hira poslodavca

“Kada smo dobili anekse ugovora, nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora, vidjeli smo da su naši koeficijenti izmijenjeni. Radnici su jako nezadovoljni jer su radnici koji se brinu o organizaciji samog posla, bezbjednosti putnika, redova vožnje, izuzetno degradirani novim ugovorom od poslodavca. Na primjer, kondukter je ranije imao koeficijent 6.20, a novim ugovorom koji smo sada dobili snižen je na 5.50. Kako nam je rečeno, to će se nadoknaditi nekim stimulativnim dijelom, ali tu nema stimulativnog dijela, jer su napravili ogromnu razliku u koeficijentima koja je, smatram, nenadoknadiva na način na koji su zamislili. Tako su, recimo, konduktere svrstali u grupu III stepena, iako su primljeni kao zaposleni sa IV stepenom stručne spreme. Konkurs koji je izašao 1. jula 2013. zahtijevao je da za konduktera osoba posjeduje IV stepen stručne spreme, a oni su sada učinili potpunu reviziju, i traženo degradirali na III stepen. Ukoliko izgubim grupu kojoj pripadam, to za mene, kao zaposlenog, predstavlja ogroman problem”, kaže za Antenu M predsjednik Sindikata radnika ŽPCG Zoran Dabanović.

U Željezničkom prevozu Crne Gore 5. jula ove godine zaključen je Kolektivni ugovor, nakon što je Vlada na predlog teksta dala saglasnost. 

Novim kolektivnim ugovorom, koji treba da je usklađen sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i odredbama Opšteg kolektivnog ugovora iz decembra 2022., kako tvrde iz ove kompanije, značajno se poboljšavaju uslovi i prava po osnovu rada zaposlenih. 

“Primjenom ovog Ugovora će se obezbijediti značajan porast zarada za sve nivoe stručnih kvalifikacija, posebno one sa VII stepenom stručne spreme. To znači da će prosječna zarada u kompaniji dostići prosjek na državnom nivou. Zarade zaposlenih sa najnižim stepenom stručne spreme će dostići iznos minimalne zarade u Državi, dok je značajno povećanje i kod zaposlenih sa IV stepenom stručne spreme čiji poslovi su neposredno vezani za organizaciju i bezbjednost željezničkog saobraćaja”, stoji u saopštenju ŽPCG nakon potpisivanja Ugovora. No, saznanja Antene M ukazuju da je saopšteno ostalo mrtvo slovo na papiru, pogotovo za one koji pripadaju grupi IV stepena stručne spreme.

Značajno povećanje zarada zaposlenih sa IV stepenom ipak nepostojeće?

Od potpisivanja Kolektivnog ugovora, kako tvrdi naš izvor iz ŽPCG, radilo se interno na reviziji koeficijenata, odnosno njihovom smanjivanju, te smanjenju stepena određenih zanimanja suprotno Konkursu na osnovu kojih su primljeni. Konkretno je izvor Antene M upućivao na zaposlene primljene sa IV stepenom stručne spreme, poznavanjem stranog jezika, poznavanjem rada na kompjuteru itd. koji su pomenutim internim aktom degradirani na najviši koeficijent III stepena. 

Radnici nezadovoljni – nose hir poslodavca na svojim leđima i u svojim novčanicima

Revizija, odnosno ovakva degradacija koeficijenta nikako ne znači ono što primarno Ugovor predviđa – povećanje zarada, bolje uslove, unaprijeđena prava radnika. To se jasno vidi ukoliko sagledamo Član 12 Zakona o zarada u javnom sektoru koji kaže:

“Osnovna zarada zaposlenog za puno radno vrijeme i standardni radni učinak utvrđuje se množenjem koeficijenta predviđenog za grupe i podgrupe u koje je raspoređeno njegovo zvanje sa obračunskom vrijednošću koeficijenta koju utvrđuje Vlada Crne Gore.”

Kako bismo provjerili da li se zaista dešava ovakva degradacija dijela radnika u Željezničkom prevozu, obratili smo se predsjedniku (nereprezentativnog) sindikata  Željezničkog prevoza Crne Gore Zoranu Dabanoviću, koji je sva naša saznanja potvrdio, kazavši nam da u toj kompaniji postoji ogromno nezadovoljstvo zaposlenih, jer, kako kaže, “nečiji hir nose na svojim leđima”.

“Kada smo dobili anekse ugovora, nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora, vidjeli smo da su naši koeficijenti izmijenjeni. Radnici su jako nezadovoljni jer su radnici koji se brinu o organizaciji samog posla, bezbjednosti putnika, redova vožnje, izuzetno degradirani novim ugovorom od poslodavca. Na primjer, kondukter je ranije imao koeficijent 6.20, a novim ugovorom koji smo sada dobili snižen je na 5.50. Kako nam je rečeno, to će se nadoknaditi nekim stimulativnim dijelom, ali tu nema stimulativnog dijela, jer su napravili ogromnu razliku u koeficijentima koja je, smatram, nenadoknadiva na način na koji su zamislili. Tako su, recimo, konduktere svrstali u grupu III stepena, iako su primljeni kao zaposleni sa IV stepenom stručne spreme. Konkurs koji je izašao 1. jula 2013. zahtijevao je da za konduktera osoba posjeduje IV stepen stručne spreme, a oni su sada učinili potpunu reviziju, i traženo degradirali na III stepen. Ukoliko izgubim grupu kojoj pripadam, to za mene, kao zaposlenog, predstavlja ogroman problem”, kaže za Antenu M Dabanović, koji nam je i dostavio zvanični tekst Javnog konkursa, ali i pregled stanja koeficijenata prije i nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora.

.

Pregled koeficijenata prije potpisivanja KU

.

Pregled koeficijenata nakon potpisivanja KU

Dabanović je napomenuo da potpisivanju Ugovora nije prisustvovao, niti je bio pozvan, a za Antenu M je ovakvo ponašanje poslodavca okarakterisao hirom koji Vlada mora što prije da prepozna i koriguje.

“Vlada mora da reaguje na ovakva dešavanja jer se ovo dešava zaposlenima koji svakodnevno, direktno održavaju i organizuju čitav Željeznički prevoz u našoj državi. Mi smo ti koji svakodnevno ostvarujemo kontakt sa putnicima, mi ih oporavljamo kada od vrućine padaju u nesvijest jer većina naših vozova nije klimatizovana, mi rješavamo kvarove, mi smo predstavnici ove kompanije direktno pred građanima, i zaista nije u redu nama ovo uraditi”, poručio je Dabanović.

Antena M obratila se i predsjedniku reprezentativnog sindikata ŽPCG Svetozaru Stanoviću, koji je na naša pitanja dao sasvim drugačije odgovore od onih koje smo dobili od gospodina Dabanovića.

“Riječ je o Kolektivnom ugovoru kod poslodavca, koji je usklađen i potpisan od Organa Društva i socijalnih partnera, a primjenjivaće se od 01.08.2023. KU je usklađen sa Zakonom o radu, Zakonom o zaradama u javnom sektoru i Opštim kolektivnim ugovorom. Takođe je usklađen i sa finansijskim efektom Društva, Zakonom o nacionalnim kvalifikacijama i potrebnim stručnim kvalifikacijama Društva. Nacrt KU dobio je saglasnost Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva finansija. Na kraju je odobren i od Vlade Crne Gore”, objašnjenje je koje smo dobili od Stanovića.

Ipak, odgovor na pitanje da li je istina da se dešava revizija koeficijenata na već objašnjeni način, nije uslijedio. Odgovore nadležnih ministarstava i dalje čekamo, u nadi da će nezadovoljnim zaposlenima u ŽPCG što prije ponuditi rješenje ovog nimalo zanemarujućeg problema.

antenam

DRUŠTVOU Željezničkom prevozu Crne Gore od danas degradirani koeficijenti zaposlenih, nezadovoljstvo...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite