11.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

U Kini sve manje zaraženih, novi slučajevi širom svijeta

Koronavirusom se zarazilo još 327 osoba u kontinentalnoj Kini, što je najmanji broj u zadnjih više od mjesec dana, a još 44 osobe su umrle, saopštile su kineske zdravstvene vlasti.

Tako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini penje na 2.788, navodi Državno povjereništvo za zdravlje.

Koronavirus je ukupno u svijetu ubio najmanje 2.800 ljudi, veliku većinu u kopnenoj Kini. Zaraze ima na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Južna Koreja je najveće žarište izvan Kine, s 2.022 slučaja zaraze, a Italiji najveće u Evropi. Do danas u Italiji je 17 mrtvih od koronavirusa.

Prvi zaraženi u Bjelorusiji, Novom Zelandu i Nigeriji

Bjelorusija i Novi Zeland prijavili su prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Nigeriji, što je ujedno i prvi zaraženi u Africi južno od Sahare, saopštilo je u petak nigerijsko savezno ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo dodaje da je riječ o italijanskom državljaninu koji radi u Nigeriji gdje je došao 25. februara iz Milana.

Primljen je u bolnicu u Lagosu, “stanje mu je stabilno i nema težih simptoma”, tvrdi ministarstvo.

Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze u Africi južno od Sahare. Druga dva slučaja zabilježena su ovih dana u dvjema zemljama sjeverne Afrike.

Hong Kong sada ima 93 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom. Posljednji pacijent je 89-godišnja žena s još jednom bolesti, poručile su vlasti.

Južnoafrička republika će evakuisati 132 državljana iz kineskog Vuhana, poručili su iz vlade te zemlje, a 56 novih slučajeva zaraze je u Južnoj Koreji, pa se tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 2.022, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Od koronavirusa u zemlji je umrlo 13 ljudi i taj se broj nije mijenjao od četvrtka.

IZVOR: INDEX

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite