17.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

U igri za aerodrome tri kompanije i jedan konzorcijum

Južnokorejska kompanija Incheon International Airport Corporation, indijski GMR Airports Limited, francusko-turski konzorcijum Groupe ADP Consorcium-TAV Havanlimanlari Holdinig A.S. i Aéroports de Paris International i luksemburška kompanija Corporacion America Airports, pozvani su da dostave ponude za dodjelu koncesija za crnogorske aerodrome.

– Tenderska komisija obavještava da su četiri navedene kompanije ispunile pretkvalifikacione kriterijume iz pretkvalifikacione dokumentacije i označene su kao kvalifikovani ponuđači – navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja. Ponude na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija ranije su bile dostavile i tursko-danski konzorcijum Cengiz & Copenhagen Airports, turska firma Limak Holding i konzorcijum koji čine tri firme iz Irske, Francuske i Luksemburga Consortium DAA International-Bouygues Batiment International-Marguerite-TIIC.

Ministarstvo saobraćaja objavilo je 11. oktobra javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore. Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na predlog Ministarstva saobraćaja, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti. Predmet koncesije je, kako se navodi u pozivu, izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje aerodroma.

Iz Ministarstva saobraćaja su ranije kazali da se očekuje da će uključivanje privatnog sektora u upravljanje Aerodromima Crne Gore za posljedicu imati poboljšanje usluga koje se pružaju putnicima, proširenje ruta, odnosno povećanje aviodostupnosti i bolju promociju Crne Gore kao turističke destinacije, što stvara značajne pogodnosti na nacionalnom i regionalnom nivou.

Ponuđač mora da dokaže da je bio odgovoran za razvijanje, projektovanje, inženjering, nabavku i izgradnju ili upravljanje i nadgledanje izgradnje aerodroma, minimalne ukupne vrijednosti od 300 miliona eura u posljednjih deset godina, sa vrijednošću izgradnje od 100 miliona eura u najmanje jednom aerodromu.

Ponuđač takođe mora dokazati da posjeduje sopstvenu licencu za operatera, a ne licencu stečenu akvizicijom, odnosno ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji ili kupoprodaji.

Kada je riječ o finansijskim kriterijumima, potencijalni ponuđač mora da dokaže da ima imovinu od najmanje 200 miliona eura tokom posljednjih pet izvještajnih fiskalnih godina. U slučaju konzorcijuma, ukupna imovina svih članova konzorcijuma mora biti najmanje 400 miliona eura u posljednjih pet izvještajnih fiskalnih godina.

Pravo da učestvuje u tenderskom postupku, i to podnošenjem samo jedne ponude, imale su domaće ili strane kompanije ili pojedinci, koje istupaju u svojstvu samostalnog ponuđača ili u konzorcijumu.

pobjeda.me

EKONOMIJAU igri za aerodrome tri kompanije i jedan konzorcijum
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite