20.8 C
Podgorica
Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img

U igri za aerodrome tri kompanije i jedan konzorcijum

Južnokorejska kompanija Incheon International Airport Corporation, indijski GMR Airports Limited, francusko-turski konzorcijum Groupe ADP Consorcium-TAV Havanlimanlari Holdinig A.S. i Aéroports de Paris International i luksemburška kompanija Corporacion America Airports, pozvani su da dostave ponude za dodjelu koncesija za crnogorske aerodrome.

– Tenderska komisija obavještava da su četiri navedene kompanije ispunile pretkvalifikacione kriterijume iz pretkvalifikacione dokumentacije i označene su kao kvalifikovani ponuđači – navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja. Ponude na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija ranije su bile dostavile i tursko-danski konzorcijum Cengiz & Copenhagen Airports, turska firma Limak Holding i konzorcijum koji čine tri firme iz Irske, Francuske i Luksemburga Consortium DAA International-Bouygues Batiment International-Marguerite-TIIC.

Ministarstvo saobraćaja objavilo je 11. oktobra javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore. Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na predlog Ministarstva saobraćaja, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti. Predmet koncesije je, kako se navodi u pozivu, izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje aerodroma.

Iz Ministarstva saobraćaja su ranije kazali da se očekuje da će uključivanje privatnog sektora u upravljanje Aerodromima Crne Gore za posljedicu imati poboljšanje usluga koje se pružaju putnicima, proširenje ruta, odnosno povećanje aviodostupnosti i bolju promociju Crne Gore kao turističke destinacije, što stvara značajne pogodnosti na nacionalnom i regionalnom nivou.

Ponuđač mora da dokaže da je bio odgovoran za razvijanje, projektovanje, inženjering, nabavku i izgradnju ili upravljanje i nadgledanje izgradnje aerodroma, minimalne ukupne vrijednosti od 300 miliona eura u posljednjih deset godina, sa vrijednošću izgradnje od 100 miliona eura u najmanje jednom aerodromu.

Ponuđač takođe mora dokazati da posjeduje sopstvenu licencu za operatera, a ne licencu stečenu akvizicijom, odnosno ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji ili kupoprodaji.

Kada je riječ o finansijskim kriterijumima, potencijalni ponuđač mora da dokaže da ima imovinu od najmanje 200 miliona eura tokom posljednjih pet izvještajnih fiskalnih godina. U slučaju konzorcijuma, ukupna imovina svih članova konzorcijuma mora biti najmanje 400 miliona eura u posljednjih pet izvještajnih fiskalnih godina.

Pravo da učestvuje u tenderskom postupku, i to podnošenjem samo jedne ponude, imale su domaće ili strane kompanije ili pojedinci, koje istupaju u svojstvu samostalnog ponuđača ili u konzorcijumu.

pobjeda.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite