15.9 C
Podgorica
Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

U bolnicama 42 oboljela, troje na respiratoru

U Crnoj Gori su hospitalizovana ukupno 42 pacijenata oboljela od virusa korona, od čega su tri pacijenta na respiratoru. Nemanja Radojević, pomoćnik direktora KCCG, kazao je na redovnoj konferenciji za medije NKT, da je 13 zaraženih aktuelnim virusom hospitalizovano u Podgorici, 12 u Baru, šest u Nikšiću, dok su ostali smješteni u Beranama.

Radojević je poručio da će ljekari KCCG na dnevnom nivou komunicirati sa kolegama iz drugih centara.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić, kazao je na konferenciji da je ovo vanredna situacija za zdravstveni sistem.

“Mi u IJZ smo zadovoljni načinom na koji funkcionišu naše službe”, proučio je on.

Dodao je da mikrobiološka dijagnostika u IJZ funkcioniše na uobičajen način.

Radojević je dodao da je broj pritužbi pacijenata na KCCG mali.

“Broj ambulantnih pregleda sveli smo na nivo hitnosti, pacijenti razumiju situaciju i prihvataju je. Zahvalio bih se i našim zaposlenima koji s ljubaznošću saopštavaju pacijentima kada će biti pregledani”, kazao je on.

Naglasio je da ako se nastavi manji broj oboljelih, u KCCG razmišljaju da u dogledno vrijeme obnove određene hirurške procedure.

“Moramo pratiti preporuke IJZ, ali intenzivno razmišljamo o takvim odlukama”, poručio je Radojević.

Begić je kazao da nadležni prate situaciju u karantinima i ponovio da je u Crnoj Gori trenutno 11 objekata predviđeno za karantin.

U njima se nalazi 388 osoba, kazao je Begić i dodao da je ukupan kapacitet tih objekata nešto manje od 1.000.

Begić je dodao da nije visok nivo oboljelih pacijenata mlađeg uzrasta.

“Obolijevanje je gotovo identično kao i u drugim zemljama. Uzrasne grupe oboljelih odražavaju kretanje i navike oboljelih. Kod nas ima najviše klastera, oboljelih u porodicama i tako se objašnjava broj oboljele djece”, kazao je Begić.

Na pitanje da li je smanjenje broja oboljelih, realno stanje ili postoj broj zaraženih koji nije otkriven, Begić je kazao da postoji strategija za poveća nje kapaicteta testiranja.

“To podrazumijeva i koriščenje kapaciteta drugih laboratorija osim IJZ, a psotoji problem sa relativnim neiskustvom tih laboratorija kada se radi o respiratornim infekcijama, jer je laboratorija IJZ jedina nacionalna i jedina referentna laboratorija koja ima sertifikate SZO za postupanje i sprovođenje ovih analiza”, naveo je Begić.

On je podsjetio na analize Ipsosa koje su pokazale da i dalje 20 odsto građana ne poštuju preporuke.

“Jako je bitno u jednom trenutku čestitati većinskoj Crnoj Gori koja je shvatila realnu opasnost i izraziti divljenje onima koji ostaju u domovima. Osobe koje šetaju, ostvaruju fizičke kontakte i ne poštuju preporuke, ne znaju kakvvu opasnost nanose sebi i svojima”, kazao je Begić.

Naglasio je da je insistiranje na redovnom održavanju higijene dovoljna mjera zaštite od virusa.

Radojević je kazao da je u Crnoj Gori ukupno 20 zaraženih medicinskih radnika – šest ljekara, jedan stomatolog, deset medicinskih sestara i jedna radnica na higijeni.

“U samoizolaciji je 180 zdravstvenih radnika, od čega 55 ljekara, ostalo su medicinske sestre i higijeničarki”, naveo je Radojević, “Njihovo zdravstveno stanje je dobro, s tim što je jedan kolega hospitalizovan, ali je njegovo stanje stabilno”.

Radojević (Foto: PR centar) Radojević (Foto: PR centar)

Na pitanje novinara da li je bilo slučajeva obolijevanja kod osoba koje nijesu pokazivale simptome, Begić je odgovorio potvrdno.

Radojević je naveo da razmatraju da li studentski dom može biti mjesto gdje će biti smješteni pacijenti koji su pozitivni na virus, ali trenutno nemaju simptoma.

Konferencije NKT održavaju se svakog radnog dana, od 17 časova.

RTCG

DRUŠTVOU bolnicama 42 oboljela, troje na respiratoru
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...

Direktor OŠ Bajo Pivljanin: Moja izjava je zloupotrijebljena

Na današnjem protestu prosrpskih organizacija u Podgorici povodom usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenivci govorio je direktor OŠ “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić koji...
Ne propustite