11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Tvrde da sarađuje s pukovnikom ruskog GRU-a: Iz Episkopije kotorsko-primorske optužuju Mihaila

 Priredio: V.J. – AntenaM

Episkopija kotorsko-primorska Crnogorske pravoslavne crkve objavila je da će „zbog nepodnošljivog i ponižavajućeg stanja unutar Crnogorske pravoslavne crkve pod vođstvom mitropolita Mihaila (Dedeića) i zbog njegovog otvorenog rada protiv interesa Crnogorske pravoslavne crkve”, kako navode, „od Ilindana 2023. godine djelovati samostalno, kao čuvar tradicije Crnogorske pravoslavne crkve”.

„Antena M” ranije je objavila da je unutar Crnogorske pravoslavne crkve došlo do teških nesuglasica između mitropolita Mihaila i eparhijskoga arhiepiskopa kotorsko-primorskoga Simeona.

Simeon je proljetos, uoči zasijedanja Sinoda, navodno podnio ostavku; a Mihaillo je prije par dana objavio svoj akt koji se odnosi na Simeona:

„Činom podnošenja ostavke od 10. aprila 2023. godine od Vaše strane prestaje Vaše članstvo, i sva prava i obaveze u Svetom Arhijerejskom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve, prestaje Vaša dužnost episkopa Kotorsko-primorske episkopije Crnogorske pravoslavne crkve i prestaje Vaša dužnost rukovodioca Nadleštva za spoljne poslove Crnogorske pravoslavne crkve”.

No, iz Episkopije kotorsko-primorske potom su se oglasili da je „informacija lažna”, dodajući da je od strane Mihaila „lažan i način rukovođenja Crnogorskom pravoslavnom crkvom”.

Danas iz Episkopije kotorsko-primorske, čija je katedra u Kotoru, pri crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, saopštavaju, između ostaloga, da se „proglašava prekid pominjanja imena mitropolita Mihaila (Dedeića) na svetim liturđijama kao poglavara Crkve, jer se više ne nalazimo pod njegovim velikim omoforom”.

„Ove odluke su jednoglasno donijeli njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop kotorsko-primorski, gospodin Simeon sa sveštenstvom, sveštenomonaštvom i crkvenoslužiteljima Crnogorske pravoslavne Episkopije kotorsko-primorske”.

U obrazloženju, tvrde da „mitropolit Mihailo (Dedeić) radi na uništenju ideje o obnovi Crnogorske pravoslavne crkve”.

„I sa tim ciljem je doveden na njezino čelo od strane srpskih i ruskih tajnih službi, što brojni ugledni Crnogorci nijesu ni slutili. Njegov zadatak je da drži Crnogorsku pravoslavnu crkvu na jako niskom nivou razvoja, kako bi kao takva služila interesima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

„Od 1970-ih sarađuje sa ruskim tajnim službama, preko kojih je dobijao i poslove u nekadašnjem SSSR-u”, optužuju Mihaila iz Episkopije kotorsko-primorske.

“Pośedujemo podatke da od 2002. sarađuje sa pukovnikom ruske službe GRU, Leonidom Prokopjevim, čije je kadrove dovodio u Crnu Goru i davao im visoke pozicije unutar Crnogorske pravoslavne crkve”.

„Mitropolit Mihailo je BEZ SAGLASNOSTI članova Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve učlanio Crnogorsku pravoslavnu crkvu u ‘savez lažnih crkava’ (tzv. sinaksis), koji je pod kontrolom pukovnika GRU-a Leonida Prokopjeva”.

„Takav čin, osim što predstavlja jeres, ujedno je i čin otvorene izdaje crnogorskih nacionalnih interesa, jer je ruska služba GRU pokušala da izvrši državni udar u Crnoj Gori 2016. godine”, zaključuju iz Episkopije kotorsko-primorske.

Prema provjerenim podacima „Antene M”, pomenuti Leonid Prokopjev (Semjonovič Motovilov) bivši je oficir SSSR-a, završio vojnu akademiju „Frunze”.

Angažovan 1980-ih kao p.puk. GRU-a (vojno-obavještajna služba) u misijama u Libanu i Siriji; tamo je ranjen, pa nagrađen činom pukovnika, umirovljen, etc.  

Od početka 2000-ih, kao mitropolit moskovski i sveruski Istino-pravoslavne Crkve Rusije, najprije pod imenom Rafail, a od 2017. i primanja u Grčkoj, od tamošnjih „zilota” (starokalendarci), postriga i shi-monaškoga čina s novim imenom Serafim — čelnik je jedne od minijaturnih frakcija ruskoga pravoslavlja.

U julu prošle godine, Serafim je objavio da je, na temelju navodnoga pisma-molbe poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo primljen „u status kandidata” za članstvo u izvjesni „sinaksis” (sinod) saveza istino-pravoslavnih crkava Rusije, Grčke, Bugarske, Srbije (vidi faksimil).

Važna činjenica: Serafimova Istino-pravoslavna Crkva Rusije, između ostaloga, prethodno je objavila podršku Putinovoj agresiji na Ukrajinu.

Tvrdnja o pristupanju mitropolita Mihaila jednom od pro-Putinovih „sinaksisa”, publikovana još prošloga ljeta u Rusiji, do danas nije zvanično demantovana od Crnogorske pravoslavne crkve. Međutim, kroz insajderske mreže munjevito je i s očiglednim podrivačkim ciljem dostavljena i Vaseljenskoj patrijaršiji, što bi, ukoliko je tvrdnja tačna, dodatno zakomplikovalo rješenje pitanja statusa Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mihailo je nedavno imao javnu polemiku i sa Borisom, vikarnim episkopom ostroško-nikšićkim Crnogorske pravoslavne crkve.

IZVOR: ANTENAM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite