22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Tužba predata Upravnom sudu: Brđanin tužio Vladu zbog smjene

Razriješeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin tužio je Vladu Crne Gore zbog nezakonite smjene. Danas je advokatska kancelarija Siniše Gazivode, po punomoćju, predala tužbu Upravnom sudu protiv Vlade Crne Gore zbog nezakonitog razrješenja direktora Uprave policije kojom se traži poništenje tog Vladinog rješenja.

U tužbi u koju je CdM imao uvid navodi se između ostalog da je razrješenje doneseno bez pravilnog postupka i utvrđivanja činjenica.

“Razrješenje tužioca predstavlja miješanje u njegovo pravo na privatni život, pa je potrebno hitno sudsko postupanje. U skladu sa zakonom, Upravni sud treba samostalno (meritorno) riješiti stvar, shodno prethodnom presedanu i obavezama iz zakona, što ukazuje na dužnost suda da hitno interveniše i zaštiti prava tužioca”, navodi se u tužbi.

Dodaje se da Sud treba da osigura da tužilac nastavi svoju funkciju bez odgađanja, poštujući prava zagarantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, naglašavajući važnost pravne sigurnosti i nepristrasnosti u odlučivanju.

“Odbor za bezbjednost i odbranu aktuelnog skupštinskog saziva nije pravilno cijenio pomenute posebne izvještaje direktora Policije, odnosno arbitrarno (samovoljno, proizvoljno) je postupio kada nije prihvatio dva posebna posebna izvještaja Policije o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, piše u tužbi u koju je CdM imao uvid.

Napominje se da je Vlada samo na osnovu predloga ministra unutrašnjih poslova koji je postupao takođe po slobodnoj ocjeni (“može”), a da prethodno nije utvrdila činjenično stanje, prihvatila pogrešnu činjenicu da Odbor za bezbjednost i odbranu, koji je postupao po slobodnoj ocjeni, takođe arbitrarno (samovoljno, proizvoljno) a pritom i neblagovremeno i nepravilno cijenivši posebne izvještaje direktora Policije, nije prihvatio posebne izvještaje.

“Dakle, pobijano rješenje tužene nije donijeto u skladu sa ciljem u kojem je ovlašćenje dato tuženoj niti je postupak od strane tužene pravilno sproveden niti je utvrđeno činjenično stanje. Sve ovo znači, pošto je očigledno povrijeđen zakon, da sud treba da poništi pobijano rješenje, čak i ne ulazeći u pitanje korišćenja slobodne ocjene”, piše u tužbi.

IZVORCDM.ME
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite