37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

SZO: Italija samo početak, slično čeka susjedne zemlje i čitavu Evropu

Na pitanje o riziku za Crnu Goru zbog širenja koronavirusa u susjednoj Italiji Brajović je rekla da će sve okolnosti biti uzete u obzir prilikom nove procjene rizika, da će o tome javnost biti obaviještena, te da će shodno tome biti sagledane dodatne javno-zdravstvene mjere.

SZO zabrinuta je zbog širenja koronavirusa u Italiji, gdje je do sada zaraženo više od 200 osoba, a umrle su četiri. Sličan razvoj epidemije se očekuje i u susjednim zemljama.

Direktorica SZO za Crnu Goru Mina Brajović za Antenu M kaže da je ograničena transmisija virusa van Kine bila očekivana, ali brine porast broja oboljelih u Italiji u proteklih nekoliko dana.

– Jednako zabrinjava i to što kod oboljelih u Italiji nije uspostavljena jasna epidemiološka veza, poput obolijevanja i boravka u Kini ili kontakta sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđeno prisustvo koronavirusa – kazala je Brajović.

U Italiji su, posebno na najugroženijem sjeveru zemlje, primijenjene mjere u cilju zaustavljanja širenja epidemije, uključujući zatvaranje škola, univerziteta, muzeja, otkazivanje manifestacija i slično. Sve to je u skladu sa važećom globalnom strategijom koja ima za cilj zaustavljanje širenja virusa.

U Italiju ide i ekspertski tim Svjetske zdravstvene organizacije što će pomoći boljem razumijevanju epidemiološke slike.

– Sve informacije koje su sakupe na terenu biće više negop dragocjene, iz prostog razloga što se sličan razvoj događaja očekuje i u susjednim zemljama i šire u Evropi, i to uskoro – kaže Brajović.

Zbog toga, dodaje Brajović, sve karike sistema na nacionalnom nivou za prevenciju, detekciju i odgovor na ovu zdravstvenu prijetnju moraju da budu pripravne. a posebno sistem nadzora i izvještavanja, kako bi se bez odlaganja detektovali slučajevi obolijevanja.

Na pitanje o riziku za Crnu Goru zbog širenja koronavirusa u susjednoj Italiji Brajović je odgovorila da procjene rizika stanja na redovnoj osnovi radi Institut za javno zdravlje.

– Vjerujem da će sve ove okolnosti biti uzete u obzir prilikom nove procjene rizika, da će o tome javnost biti obaviještena, te da će shodno tome biti sagledane dodatne javno-zdravstvene mjere – rekla je Brajović.

IZVOR: POBJEDA

DRUŠTVOSZO: Italija samo početak, slično čeka susjedne zemlje i čitavu Evropu
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite