15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

“Svjedok božje ljubavi, dokumentarac za nagradu”

Povodom kritika na račun autorki emisije “Svjedok božje ljubavi” koja je emitovana na Javnom servisu reagovao je dugogodišnji rukovodilac i urednik Televizije Crne Gore (TVCG) publicista i dobitnik Trinaestojulske nagrade Rajko Cerović. Prema njegovim ocjenama u emisiji ne može biti riječi ni o kakvim falsifikatima ili podmetanju, odnosno ogrješenju o navodne profesionalne standarde i novinarsku etiku. Dokumentarac ocjenjuje stilski čistim, i smatra da bi na svakom festivalu dokumentarnog filma, ili odgovarajućeg televizijskog formata, odmah figurirao za jednu od glavnih nagrada. Smatra da će se to, vjerovatno, u budućnosti i desiti.

“Zaprepašćen sam činjenicom da, pored razumljivih negativnih reakcija od poznatih opozicionih krugova, više nego bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi, na prije koji dan emitovani dokumentarni film Svjedok božje ljubavi, nego i mogućnošću da u samom Javnom servisu postoje novinari koji smatraju da su se autorice filma ogriješile o sve profesionalne standarde i etičke norme, navodno namjerno ružeći mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori gospodina Amfilohija Radovića”, kazao je Cerović u pismu direktoru Televizije Crne Gore Slavku Đurđiću.

Film je, kaže, posebno pažljivo gledao. Sačinjen je, dodaje, sav od izjava gospodina mitropolita koje je, kkao je kazao, raznim povodima, iznosio u javnost, a najčešće se tiču države Crne Gore, Crnogorske pravoslavne crkve, ili crnogorskog naroda.

“Ni jedno slovo mu nije dodato, ni jedan njegov stav posebno komentarisan. Svaka mitropolitova izjava pravljena je na javnim mjestima i uz mogućnost prisustva više televizija. Uostalom, ni jedan slični nastup, odnosno mitropolitova izjava, emitovana u filmu, nije nepoznata u crnogorskom TV gledalištu”, kazao je Cerović.

Prema ocjenama Cerovića, u dokumentarcu, ne može biti riječi ni o kakvim falsifikatima ili podmetanju, odnosno ogrješenju o navodne profesionalne standarde i novinarsku etiku.

“Dokumentarac stilski čist, koji bi sigurno na svakom festivalu dokumentarnog filma, ili odgovarajućeg televizijskog formata, odmah figurirao za jednu od glavnih nagrada, što će se vjerovatno u budućnosti i desiti. Nadam se da me u ovom smislu možete vjerovati, iz prostog razloga što sam gotovo čitavi radni vijek proveo u televiziji, a i dobio pet najvećih jugoslovenskih nagrada za dokumentarno stvaralaštvo, pa i Trinaestojulsku, za dokumentaristiku i još ponešto”, zaključio je Cerović.

rtcg

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite