22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

SVEČANO OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ŠUMA U NP-LOVĆEN 

Na čarobnim i magičnim obroncima Nacionalnog parka Lovćen, 21. marta 2024. godine, u duhu zajedništva i posvećenosti prirodnom bogatstvu, dostojanstveno je proslavljen Svjetski dan šuma. Ovaj značajan datum obilježen je serijom događaja koje su pomno organizovali stručnjaci Javne ustanove Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG), zajedno sa službom za promociju i edukaciju NP Lovćen. Predani svojoj misiji edukacije i očuvanja, Božidar Proročić i Miodrag Bogdanović službenici NP-Lovćen, predvodili su inicijativu, osvetljavajući put ka razumijevanju i poštovanju naših šumskih ekosistema.

U atmosferi ispunjenoj znatiželjom i oduševljenjem, učenici osnovnih škola “Njegoš” sa Cetinja, “Boro Vukmirović” sa Rijeke Crnojevića i Šunjo Pešilan sa Trešnjeva okupili su se u Centru za posjetioce NP Lovćen na Ivanovim koritima. Sa zanosom su pratili edukativno predavanje o nezamjenjivoj ulozi šuma u ekološkoj ravnoteži i njihovom značaju za očuvanje naše planete. Razgovaralo se o šumama bukve, munike i bora krivulja, draguljima ovog podneblja, koje ne samo da krase pejzaž već imaju ključnu ulogu u održavanju biodiverziteta.

Poseban trenutak ovog edukativnog putovanja bio je posjeta rezervatu bora krivulja na lokalitetu Blatišta-Rupe. Učenici su, korak po korak, kroz interaktivno predavanje, istraživali i otkrivali tajne ovih drevnih stabala, učeći iz prve ruke o njihovoj jedinstvenosti i važnosti.

Završetak dana bio je podjednako inspirativan i poučan. Kroz igru i zanimljive aktivnosti, učenici su pokazali koliko su naučili, odgovarajući na pitanja i razmjenjujući utiske. Kao znak pažnje i sećanja na ovaj divan dan, svaki učenik je dobio brošuru o endemičnoj vrsti Lovćena, Lovćenskom zvončiću, obogaćenu pričama o bogatstvu ovog kraja, zajedno sa ukusnom zakuskom koja je za njih pripremljena.

Ovaj događaj nije bio samo obilježavanje Svjetskog dana šuma već i vitalne uloge u našim životima, ali i podsjetnik na odgovornost koju imamo prema prirodi. Zahvaljujući podršci JPNPCG, Opštine Cetinje i Sekretarijata za komunalne djelatnosti, Svjetski dan šuma u NP Lovćen ostaje zabilježen kao dan kada smo, združenim snagama, odali počast našem zelenom nasleđu i preuzeli obavezu da ga čuvamo za buduće generacije. Kao svetionik znanja i razumijevanja, Nacionalni park Lovćen i njegove šume danas nisu samo proslavile svoju vitalnost i ljepotu, već su poslužile kao inspiracija za širenje svijesti o ekološkoj odgovornosti i potrebi za aktivnim učešćem u očuvanju prirodnih bogatstava. Ova manifestacija nije bila samo edukativna, već je služila i kao podsjetnik na neprocjenjivu vrijednost koju šume imaju u životima svih nas, ne samo kao izvor kiseonika, već kao dom brojnim vrstama flore i faune i kao ključni elementi u borbi protiv klimatskih promjena.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite