25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Svečana akademija u slavu crnogorskog sveca Ivana Crnojevića

Crnogorska pravoslavna crkva organizuje Svečanu akademiju povodom proslave praznika Svetog Ivana Crnojevića, koja će se održati u velikoj Sali parlamenta Prijestonice Cetinje, sjutra u 19 sati.

Biće prikazan dokumentarni film o Manastirskom kompleksu Crnojevića na Ćipuru, a predavanje o ovom spomeniku crnogorske kulture održaće Branislav Borozan. O dokumentarnom filmu govoriće autor Lazar Jovović.

Crnogorska pravoslavna crkva, prije 20 godina – u julu 2003. godine, proglasila je Ivana Crnojevića za svoga svetitelja, a dan njegovog upokojenja – 4. jul, za praznik.

Obred kanonizacije osnivača Cetinja obavio je njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo u Sabornoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Bajicama, kod Cetinja.

Svečana akademija koja će biti održana sjutra na Cetinju, jedna je od manifestacija koje se organizuju u okviru obilježavanja tri decenije od obnove Crnogorske pravoslavne crkve.

Obnovljena je na Lučindan, 31. oktobra 1993. godine, a za duhovnoga poglavara izabran je mitronosni arhimandrit u Američkoj pravoslavnoj crkvi njegovo visokopreosveštenstvo Antonije (Abramović).

pobjeda.me

ReligijaSvečana akademija u slavu crnogorskog sveca Ivana Crnojevića
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite