8.9 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Sve neodoljivo podsjeća na devedesete

Mnogo je elemenata koji ukazuju na to da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti želi iskoristiti i za određene političke ciljeve koji su u potpunom nesaglasju sa građanskim uređenjem države i njenim pravom da suvereno odlučuje o svim pitanjima. Bilo bi suviše neozbiljno, naivno, a i opasno, ne primijetiti ili potcijeniti takve tendencije i pojave koje dolaze i iz Crne Gore, a posebno iz susjedstva, kaže za Pobjedu Draginja Vuksanović Stanković, predsjednica SDP-a.

Porčila je da “sve to retorički i propagandno neodoljivo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka i politiku koja je mnogo toga lošeg donijela našim društvima”.

Govoreći o litijama koje se održavaju u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vuksanović-Stanković je istakla da je legitimno pravo svakoga, ko smatra da su mu ovim Zakonom ugrožena neka prava, da iskaže svoj protest na miran način.

“I ja tu ne vidim nikakav problem, naprotiv. Vjerujem da ogromna većina građana koja protestuje to čini iz iskrenog uvjerenja i ličnog osjećaja uskraćenosti. Činjenica je i da protestne litije protiču mirno i bez incidenata, i to je važna dimenzija čitave priče. Sa druge strane, nije dobro što smo svjedoci raznih manipulacija kroz koje se pokušava krerati javno mnjenje i ambijent u kojem ima vrlo malo prostora za argumente i dijalog na bazi činjenica. Previše je propagande, pukih proklamacija i etiketiranja onih koji drugačije misle o ovom pitanju. U takvom ambijentu, nažalost, prevladavaju emocije, odsustvo mjere i stavovi koji su uglavnom proizvod pogrešne interpretacije samog Zakona i onoga što je njegova suština i smisao”, istakla je ona.

Komentarišući prvi sastanak mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i premijera Duška Markovića povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vuksanović-Stanković navodi da je dijalog “svakako najbolji put za otklanjanje svih nesporazuma povodom ovoga pitanja”.

“Vidjeli smo da je taj dijalog počeo prije nekoliko dana i želim da vjerujem da će on voditi pozitivnom epilogu. Vjerujem da građani žele da upravo političari doprinose spuštanju tenzija i boljem međusobnom razumijevanju, kako bismo konačno obratili pažnju na brojne nagomilane probleme koji muče naše društvo, a o kojima se u posljednjih dva mjeseca malo ili nimalo razgovara”, istakla je predsjednica SDP-a.

Izvor: pobjeda/rtcg

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite