18.1 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Sve je manje vremena: Sudbina nestale podmornice možda je u rukama jednog čovjeka

Američka obalska straža smatra da bi kiseoka na nestaloj podmornici moglo biti dovoljno do 13.08 sati u četvrtak, po našem vremenu. Prema OceanGateu, operateru Titana, podmornica ima 96-satno snabdijevanje kiseonikom u slučaju opasnosti.

U podmornici je, podsjetimo, petoro ljudi: britanski milijarder, pilot francuske podmornice, pakistanski biznismen i njegov 19-godišnji sin te izvršni direktor OceanGatea, kompanije koja upravlja Titanom.

Opsežna akcija potrage i spašavanja se nastavlja, a učesnici u akciji spasavanja kažu da se nadaju do samog kraja.

Podmornica Victor 6.000 poslata je kao pomoć u operaciji spašavanja nakon zahtjeva američke mornarice.

Francuski istraživački brod Atalante koji nosi robotsku ronilicu nalazi se oko 20 nautičkih milja sjeverno od mjesta olupine Titanica.

Victor 6000 može zaroniti do dubine od 6000 metara i mogao bi izbaciti Titan ako se zaglavio na dnu okeana, no ne bi je sam mogao podići već bi je u tom slučaju zakačio za površinski brod koji ga može podići.

Sudbina posade Titana možda zavisi od jednog čovjeka

Sudbina Titanove posade možda zavisi od samo jednog čovjeka: Paul-Henryja Nargeoleta, jednom od zarobljenih na podmornici, smatra nejgov prijatelj marinac.

Sky News je razgovarao s portugalskim kapetanom Joseom Paulom Viera da Silvom, koji smatra da bi 77-godišnji Nargeolet mogao pronaći rješenje.

“Mislim da on može sarađivati s drugima na brodu i na kraju isplivati na površinu. Vjerovaćemo u to do posljednjeg trenutka. Bila bi šteta da izgubimo tog čovjeka”, rekao je Da Silva i opisao Nargeoletovu vještinu tokom posjete Titaniku 2010. godine.

To je iskustvo takođe bilo blizu smrti.

“Tim je na brodu tada bio vrlo iskusan, ali podmornica je zapela na komadu Titanica. Morali smo napraviti mnogo manevara da je vratimo. Zapela je u olupini, to je bio najgori dio, i svi smo se bojali da ćemo ih izgubiti. On je vrlo smirena i tiha osoba i mislim da može smiriti i ostale jer je sada važno uštedjeti kisik i ne naprezati se. Nije lako, ali mislim da će on biti njihov vođa i da će uspjeti”, dodaje Da Silva.

JUTARNJI.HR

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite