25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Suzana Mugoša poručila Predragu Bulatoviću da oboje „znaju odlično neke stvari“

– Sudija Apelacionog suda iz Beograda priznao je da su sabotirali sutkinju Suzanu Mugošu u slučaju pokušaja terorizma iz 2016. godine u kojem je ona u maju 2019. godine donijela presudu po kojoj su svi optuženi proglašeni krivim, uključujući dvojicu ruskih državljana, devet državljana Srbije, ali i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i službeni vozač tog saveza Mihailo Čađenović.

Mugoša je to juče saopštila na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu gdje je saslušana kao kandidatkinja za vrhovnu državnu tužiteljku. Ona se, u prijedlogu Tužilačkog savjeta još iz jula 2021. godine, koji je tada za VDT-a Skupštini predložio Dražena Burića, nalazi na listi kandidata koji ispunjavaju propisane uslove. Mugoša je, odgovarajući na pitanja poslanika DF-a Predraga Bulatovića o suđenju u slučaju „državni udar“, kazala da bi opet presudila istovjetno, s obzirom na predstavljene dokaze, bez obzira na to ko je na optuženičkoj klupi. – Stojim iza te odluke. Spremna sam da sa kolegama, ko hoće da uđe u taj predmet ljudski i profesionalno i časno, razmijenim argumente – kazala je Mugoša. Njenu presudu iz maja 2019. godine ukinuo je Apelacioni sud u februaru prošle godine i vratio proces na početak.

  • Mnogo bih vam imala reći o ovome. Apelacioni sud pogrešno pripisuje pravne kvalifikacije za određena lica. Kaže – nije bilo ništa, pa kaže – jeste. Ovi su ljudi trebali da dođu iz Srbije kao podrška NATO demonstracijama. Kako, ako se ništa nije spremalo? Nemojmo. Znamo vi i ja, poslaniče Bulatoviću, odlično neke stvari, koje su van svega ovoga – kazala je Mugoša obraćajući se funkcioneru DF-a. Bulatović je na ovu opasku odgovorio da je sve što zna rekao na sudu, a Mugoša da je odluka Apelacionog suda bila nezakonita, jer ako su preocjenjivali dokaze bili su dužni da otvore pretres i presude predmet, stisnu petlju i ljudsku i profesionalnu, i donesu oslobađajuću presudu. – Apelacioni sud u svojoj odluci navodi zaključke iz prvostepene presude koji nijesu tačni. Ono što je napisao Apelacioni sud, ne piše u prvostepenoj presudi. Ili nijesmo čitali iste spise ili nijesmo uopšte čitali spise – kazala je Mugoša. Govoreći o sabotiranju tog sudskog procesa, Mugoša je rekla da je nedavno službeno boravila u Ankari, te da je na tom putovanju bila prisutna i delegacija Srbije.
  • Kolega je jasno i eksplicitno rekao način sabotaže Višeg suda od strane njih. Čak je do te mjere išao da mi je rekao da nam nijesu dostavljali dokaze, ali da su ih dostavljali drugoj strani – kazala je Mugoša. Na Bulatovićevo pitanje ko joj je to rekao, Mugoša je odgovorila da je riječ o sudiji Apelacionog suda iz Beograda. – Sudija Apelacionog suda iz Beograda, meni lično, pred deset ljudi, je rekao da su me sabotirali. Ja kažem: znam. On kaže: „Nijesmo vam dostavljali dokaze“. Ja kažem: znam. On kaže: „Ali, zato jesmo drugoj strani“. Ja kažem: to stvarno nijesam znala. Mogu vam poslije reći kako se zove – odgovorila je Mugoša Bulatoviću. On je kazao da je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao da je sve dokaze, na osnovu kojih je podigao optužnicu, dobio iz Beograda te da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dan nakon izbora poručio da je smiješno što se u Crnoj Gori događa.

Konsultativno saslušanje pred Odborom obavljeno je juče gotovo 16 mjeseci nakon što je TS odlučio da Skupštini predloži za izbor VDT-a Dražena Burića. Godinu kasnije, početkom jula 2022. Odbor je donio odluku da održi konsultativno saslušanje Burića 18. jula, kada je on obavijestio ovo skupštinsko radno tijelo da povlači kandidaturu. Dva dana kasnije, Skupština je, na prijedlog Odbora, konstatovala da je povlačenjem Burićeve kandidature propao prvi pokušaj izbora VDT-a, te da će u drugom krugu glasanja birati VDT-a iz reda svih kandidata koji ispunjavaju uslove.

Na listi kandidata koji ispunjavaju uslove su advokat Aleksandar Kovačević, Suzana Mugoša i Vladimir Delević, koji je obavijestio Odbor da zbog aktuelnog društveno-političkog ambijenta povlači svoju kandidaturu za izbor vrhovnog državnog tužioca. Odbor će uputiti izvještaj sa saslušanja Skupštini Crne Gore na dalje razmatranje i odlučivanje.

Izvor: Pobjeda

VIJESTIDOMAĆE VIJESTISuzana Mugoša poručila Predragu Bulatoviću da oboje „znaju odlično neke stvari“
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite