16.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Sukob Krivokapića i Medojevića u Skupštini

Današnja sjednica parlamenta je, na kratko, prekinuta nakon kraće rasprave Ranka Krivokapića i Nebojše Medojevića koji je poslaniku SDP-a uputio uvrjedljive riječi.

Nakon što se rasprava udaljila od teme koja je na dnevnom redu, došlo je do rasprave između Ranka Krivokapića iz SDP-a i Nebojše Medojevića iz DF-a.

Krivokapić je ocijenio da su nacionalizam i korupcija glavni razarači društva, na šta je Medojević, iz klupe dobacio da je i mafija.

Nakon Medojevićeve aluzije da je Krivokapić godinama sjedio zajedno sa vlašću, poslanik SDP-a je Medojevića podsjetio da je i on “sjedio u kabinetu kod Đukanovića kao savjetnik za privatizaciju.

Nebojša Medojević je, koristeći pravo na repliku, između ostalog rekao da mu je Ranko Krivokapić, u prisustvu direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost prenio prijeteću poruku američke Centralne informativne agencije (CIA), nakon čega mu je uputio uvrjedljive riječi.

Potpredsjednik parlamenta, Genci Nimanbegu je prekinuo sjednicu koja je nakon nekoliko minuta nastavljena.

Verbalni sukob Medojevića i Krivokapića možete pogledati na snimku od 2:00

U nastavku sjednice, poslanik DPS-a Andrija Nikolić je rekao da je predlog DF-a da svi punoljetni građani dobiju 220, a maloljetni 110 eura, predlog koji nije teško izmisliti ni u osnovnoj školi, a da smo to mi predložili – vi bi rekli da se radi o političkom populizmu.

Podsjetimo. Crnogorski parlament nastavio je sjednicu koja je počela prošle sedmice, a poslanici treba da raspravljaju o još sedam tačaka dnevnog reda.

“Prvo je trebalo proglasiti vanredno stanje i usvojiti mjere „za preživljavanje““, rekao je u ime predlagača zakona o urgentnim mjerama podrške građanima Crne Gore zbog epidemije zarazne bolesti COVID 19, poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević dodajući da svim građanima treba da se jednokratno isplati jednokratna pomoć.

„Trebalo je zabraniti otkaze, a svi privatnici kojima je zabranjena djelatnost trebalo je da dobiju status zaposlenih u javnom sektoru“, rekao je Medojević koji smatra da je trebalo ukinuti i plaćanje računa za struju.

Medojević koji je rekao da bi trebalo euro, kao sredstvo plaćanja u Crnoj Gori, zamijeniti nacionalnom valutom, a situaciju je ocijenio kao dramatičnu zbog, kako je rekao, Vladinog robovanja neoliberalnom kapitalizmu.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Nikola Rakočević je rekao da je Predlog Demokratskog fronta doživio kao izraz brige za građane, ali ga doživljava kao nešto što ima smisla samo ako se kaže u šali.

„Mi smatramo da treba fokusirano odabrati mjere koje će adekvatno odgovoriti trenutku“, rekao je Rakočević koji je obrazlaganje počeo konstatacijom da „Crnu Goru definišemo na različite načine“.

„Vi transparentno tvrdite da svaka samobitnost Crne Gore treba da bude zavisna od drugih, a mi mislimo drugačije, kao što se i u vezi sa ovim zakonom o ekonomskim mjerama razlikujemo“, zaključio je Rakočević.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević je rekako da “pri zdravoj ekonomskoj logici, određene stvari ne treba raditi”, a da je Vlada uradila upravo suprotno.

“Koja logika opravdava davanje 155 miliona eura iz budžeta kompaniji sa negativnim kapitalom, a istovremeno donijeti dva paketa socijalno-ekonomskih mjera koje su, ukupno, vrijedni upravo oko 150 miliona eura.

“Pomoć građanima treba da bude maksimalno socijalno fokusirana i prvo usmjerena ka nezaposlenima i penzionerima. Ta pomoć treba da bude fiskalno odgovorna, a izvor finansiranja – budžet”, rekao je Konjević, dodajući da je trebalo prepoznati budžetske pozicije koje bi to opravdalo.

“Troškovi za konsultantske usluge i ostale usluge i materijal su neopravdano visoki”, rekao je Konjević za koga je iznenađenje što Vlada nije predložila nešto što su mnoge države uradile – formiranje garantnih šema za relativno jeftine kredite za privredu.

Poslanik Srđan Milić je, diskusiju iskoristio za predlog u vezi sa uvođenjem obaveze nošenja zaštitnih maski.

“Nacionalno koordinaciono tijelo treba da propiše da vlasnici trgovina moraju da obezbijede zaštitne maske i rukavice koje će potrošačima davati na ulazu u objekte. Neka maske obezbijede Voli, Laković, Franca… da ih građani ne bi donosili od kuće, jer se ništa ne postiže višekratnom upotrebom jednokratnih maski”, rekao je Milić.

Poslanik DF-a, Jovan Vučurović je konstatovao da je “opasnost za građane mnogo veća u Crnoj Gori nego u drugim državama jer su ovdje ekonomija i socijalni sistem razoreni, a da “režim uporno odbija da usvoji DF-ove predloge i pomogne građanima jer tu ne vidi korist za sebe”.

Petar Ivanović iz Demokratske partije socijalista je Predlog DF-a okarakterisao kao posljedicu ekonomske kratkovidosti, odnosno, kao reagovanje isključivo na vidljive posljedice, bez uzimanja u obzir posljedica koje nijesu vidljive i dolaze postepeno, kasnije.

“U Crnoj Gori pomoć ne treba da dobiju svi jer nijesu svi ugroženi, a oni koji imaju treba da daju, a ne da primaju pomoć od države”, rekao je poslanik Socijaldemokrata, Boris Mugoša koji je, kritikujući Predlog DF-a, upozorio da će “glavni izazov biti obezbjeđivanje penzija, socijalnih davanja, sredstava za obrazovanje, zdravstvo i Fond PIO za šta je potrebno milijardu eura”.

“Valjda je svima jasno da više nije moguće očekivati da budžet za ovu godinu bude 2,6 milijardi eura”, rekao je Mugoša.

“Demokratski front politiku doživljava kao željoteku”, ocijenila je poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković koja je, obraćajući se direktno poslanicima DF-a rekla “pandemija vam služi da se politički i partijski okoristite”.

Poslanica DF-a, Marina Jočić je odgovorila da je za DPS korona željoteka.

“Zaustavili ste litije, narod zatvorili u kuće, nemate nikakvu odgovornost, sve pokrivate nekakvim NKT-om koji predvodi čovjek koji je stručnjak za krompir. Odmah prodajte dva majbaha i biće novca”, rekla je Jočić.

Aleksandra Vuković je, između ostalog, rekla i da su populizam i altruizam kao dvije paralelne prave koje se nikada neće sresti i poručila Demokratskom frontu da “u ovako teškim vremenima ne manipuliše građanima i njihovim stanjima”.

Poslanik DF-a, Andrija Mandić je, koristeći repliku, rekao da današnje Cetinje nije isto Cetinje iz vremena Petrovića i da današnji Cetinjani ne dobacuju do visina predaka.

“Sadašnje generacije Cetinjana imaju privilegiju da su nasljednici svojih predaka, ali im nijesu ni primaći”, rekao je Mandić dodajući da se ne slaže sa mišljenjem da je Cetinje “glavno mjesto koje treba da bude uzor”.

“Ja mislim da ne treba”, rekao je Mandić.

“Ne možemo i nećemo ćutati na uvrede”, rekao je poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić podsjetivši da je Cetinje grad antifašizma i grad sa 50 narodnih heroja.

“Cetinje je grad koji se ne mjeri veličinom, već istorijom”, rekao je Krivokapić uz ocjenu da “ovi zato žele da Cetinje prikažu na način koji je, zapravo, njihova mjera.

Poslanici treba da se izjasne o Prijedlogu zakona o urgentnim mjerama podrške građanima Crne Gore zbog epidemije zarazne bolesti COVID 19 (Lex specialis).

Na dnevnom redu su predložene izmjene i dopune Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, porezu na dohodak fizičkih lica, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Vladajuća koalicija je predložila Zakon o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori.

Na dnevnom redu su izbori i imenovanja, ali nije saopšteno da li će u okviru ove tačke biti rasprava o prijedlogu da se Lidija Vukčević izabere za vrhovnog državnog tužioca.

Poslanici su ranije završili raspravu o aktivnostima na suočavanju sa epidemijom COVID 19.

Usvojene su izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o lokalnoj samoupravi.

GLAVNASukob Krivokapića i Medojevića u Skupštini
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite