22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Stoltenberg: Uprkos oscilacijama u podršci NATO-u, uvijek se ujedinimo oko ključnih stvari

Podrška NATO-u varira u svim zemljama saveznicama, pa tako i u Sloveniji u kojoj ipak većina kaže da je za Alijansu, rekao je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na pres konferenciji sa premijerom Slovenije Robertom Golobom.

On je odgovarajući na pitanja novinara o uzrocima pada podrške rekao da je u Sloveniji i neupitna većina koja zagovara povećanje izdataka za odbranu.

-Ako se uzme u obzir način na koji mi iznosimo brojke, u smislu da postoje oni koju su za, neodlučni i u krajnjem protiv, uočićemo da ipak postoji jaka većina u Sloveniji koja podržava članstvo zemlje u NATO. Realnost je takva da smo mi 32 demokratije i imamo otvorene diskusije. Imamo otvorene debate i uvijek će biti različitih mišljenja. To je dio demokratije, ali Slovenija i NATO saveznici su iznova i iznova demonstrirali da smo, uprkos nekim razlikama, nekim nesuglasicama, uvijek, uvijek bili u stanju da se ujedinimo oko našeg osnovnog zadatka – da štitimo i branimo jedni druge, da ulažemo više kada je potrebno. A to je upravo ono što Slovenija radi, ocijenio je Stoltenberg.

Odgovarajući na isto pitanje, slovenački premijer Golob istakao je da vjeruje da je podrška NATO-u u njegovoj zemlji i dalje veoma jaka.

-Sve ankete su relativne na neki način, kada bi naša Vlada imala podršku kao NATO mi bi bili zaista srečni, rekao je Golob.

Dodaje da ne bi previše naglašavao procente koji govore o protivljenju članstvu u Alijansi.

-Postoji mnogo razloga zašto bi podrška mogla oscilirati. Apsolutno, prelivanje propagande iz drugih zemalja Zapadnog Balkana takođe van Rusije, ne pomaže jačanju podrške unutar Slovenije. Ali ipak, kao što sam rekao, Vlada je posvećena i mislim da je podrška među stanovništvom i dalje dovoljno jaka i da se zbog toga ne trebamo brinuti, ocijenio je.

Kada su u pitanju izdaci za odbranu, Golob kaže da se ne radi se o tome da li je Slovenija htjela ili da li je bila predana da troši novac na tu stavku.

-Stvar je u tome jesmo li u stanju da to uradimo, a kao što smo svi svjesni, prošle godine smo imali zaista razorne poplave, o čemu smo odmah informisali, ne samo naše prijatelje iz EU, već i naše NATO saveznike. I bili smo zahvalni NATO-u što je odmah poslao opremu na teren da pomogne u sanaciji poplava. Prvo smo takođe obavijestili NATO da ćemo morati da revidiramo u srednjem roku naše planove za vojnu potrošnju i to je takođe prihvaćeno sa razumijevanjem, naveo je Golob.

IZVORPOBJEDA
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite