12.2 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Stojanović: Srpski jedini jezik u Crnoj Gori; Kovačević: Nikšić njegovo izvorište

Srpski jezik je kroz svu istoriju, u svim prostorima koji su ušli u sastav Crne Gore, u Crnoj Gori bio prisutan kao jedini jezik, kada govorimo o slovenskim jezicima i uvijek se zvao srpskim imenom, rekla je profesorica Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Jelica Stojanović na otvaranju Ljetnje škole srpskog jezika danas u Nikšiću.
 
U svom obraćanju ona je otišla korak dalje u negiranju drugih jezičkih tradicija u Crnoj Gori, ocijenivši da je standardizacijom Pravopisa crnogorskog jezika 2009. godine, nad imenom srpskog jezika napravljeno nasilje.

„U Crnoj Gori, prosto se, nikad nije govorio nijedan drugi jezik sem srpski. Osim u posljednje deceniju i po kada je napravljeno nasilje nad imenom srpskog jezika“, istakla je Stojanović.

U istom fonu nastavio je i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević koji je, obraćajući se polaznicima, naglasio da je taj grad „jedno od izvorišta srpskog jezika i jedan od njegovih najčvršćih bedema“.

„Na prostoru Opštine Nikšić, u Ozrinićima, se rodila i majka reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića – Jezda, a nedaleko od Nikšića, u Petnjici kod Šavnika, i njegov otac Stefan. I on je upravo dijalekat sa ovog prostora uzeo kao osnovu svoje reforme koju danas praktično svi primjenjuju na srpskom jezičkom prostoru“, rekao je Kovačević.

izvor: analitika

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite