25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Stiže kontigent medicinske zaštitne opreme

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, boravio je jutros u opštini Tuzi i u razgovoru sa predsjednikom Nikom Đeljošajem i doktorom Doma zdravlja Halilom Dukovićem provjerio kako funkcioniše zdravstvena zaštita za stanovnike ovog mjesta koji se već četvrti dan nalaze u samoizolociji usljed potvrđivanja značajnog broja inficiranih virusom korona.

“Prema podacima Instituta za javno zdravlje do jutros, do osam sati ukupno je testirano 85 građana iz opštine Tuzi. Od toga je kod 31 osobe dokazano da su zaražene koronavirusom. Dva pacijenta se nalaze na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore i prema informacijama koje sam dobio oni su dobrog opšteg zdravtvenog stanja,” kazao je Hrapović.

Hrapović je kazao kako razumije težak trenutak u kojem se nalaze građani ove opštine , ali ih i ohrabrio da istraju i da poštuju sve preporuke i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela.

“Jedino zajedno možemo da pobijedimo sve ovo. I ne samo građanima Tuzi, nego i građanima Crne Gore upućujem apel, molim Vas ostanite u svojim kućama i strogo se pridržavajte mjera koje preporučuje Nacionalno koordinaciono tijelo,” poručio je ministar.

Hrapović je kazao da uz propratne probleme kakvi se obično dešavaju u ovakvim trenucima, zdravstvena zaštita funkcioniše zadovoljavajuće i da je sistem organizovao pravovremeno zbrinjavanje onkoloških pacijenata.

On je saopštio i da se pravazilaze problemi nabavke medicinske opreme , te da će danas, zahvaljujući naporima premijera Markovića, u Crnu Goru stići tri tone medicinske zaštitne opreme.

“Ona će ujutro biti distribuirana svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.Početkom iduće nedjelje očekujemo dopremanje novih kontigenata, ona će biti distribuirana i apotekama, tako da će i građani u narednom periodu imati dovoljno, prije svega maski i zaštitnih rukavica,” poručio je Hrapović.

Doktor Doma zdravlja, Halil Duković, zahvalio je svima koji su pružili i koji u kontinuitetu pružaju podršku kako bi zdravstvena zaštita funkcionisala na teritoriji opštine Tuzi. Duković je kazao i da su se pacijenti za kratko vrijeme prilagodili novonastaloj situaciji, da poštuju preporuke te da se 90% potreba na primarnom nivou završava elektronskim ili putem telefona.

“Vjerujem da ćemo tako nastaviti i da sistem funkcioniše dobro u najboljem redu. Ovo je već 4. dan izolacije, da će tako i svakim danom biti sve bolji. Sve probleme, naravno, prevazilazimo u toku i ako se jave, i zaista zahvalnost svim službama iz Glavnog grada, Ministarstva, na jednoj dobroj pomoći i razumijevanju situacije u kojoj se mi svi nalazimo”, kazao je dr Duković.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, zahvilio je ministru Hrapoviću i Vladi Crne Gore na brižljivom odnosu prema građanima Tuzi u ovim izazovnim i teškim danima.

“Organizovali su sve što je najosnovnije potrebno i za sve slučajeve, koji su hitni, koji su problematični. Imaju koordinaciju sa Kliničkim centrom i nadam se da će sve manje biti potrebe ovdje za zdravstvenom radnicima u Tuzima. Svakako cijenimo i hvala ministru što je danas došao da se i on lično uvjeri u stanje ovdje u ambulanti i da nam pruži podršku kako bi poslao poruku i odavde da je ministar i Vlada i čitav zdravstveni sistem uz naše građane”, poručio je Đeljošaj.

rtcg

VIJESTIStiže kontigent medicinske zaštitne opreme
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite