19.9 C
Podgorica
Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img

Stevović: Kriza u Srbiji je duboka, višedecenijska i destabilizujuća

U Crnoj Gori je 100 godina prekrajanja istorije dovelo do konfuzije gdje se dijelovi društva upinju da nekim magijama pokušaju da zadrže monopol nad objektima koji su pripadali cijeloj Crnoj Gori i svim njenim građanima, kaže Nenad Stevović, politikolog i istraživač crnogorske dijaspore.

Navodna zabrinutost zvaničnog Beograda, a posebno agresivna retorika dežurnog tutora Crnogoraca ministra Ivice Dačića, je dimna zavjesa iza koje se pokušava demontirati uspjeh Crne Gore u transformaciji svog društva iz mitološkog, ka građanskom konceptu moderne Evrope – kaže u intervjuu Pobjedi Nenad Stevović, politikolog i istraživač crnogorske dijaspore.

Ističe da ta dimna zavjesa služi da se istovremeno zbunjuje publika u Srbiji na dnevnoj bazi uz pomoć agresivne tabloidne propagande, ali i publika u Crnoj Gori, koja bi trebalo da zaključi da ima neke vatre u tom zakonu čim ima toliko dima.

“Ali, ne zaboravimo – dim kulja iz poznate, nikada zatvorene fabrike mitomanije – u kojoj se spaljuju hiljadu puta reciklirani mitovi o posebnosti jedne vjere, jedne ideje, ujedinjenju svih zemalja jednog naroda. Građani Crne Gore možda to ne vide, ali kriza u Srbiji je duboka, višedecenijska i destabilizujuća. Mjere koje preduzima vlast u Crnoj Gori da se spriječi uvoz ove krize su pravovremene i treba biti svjestan da se politička tenzija iz Beograda preliva po cijelom regionu. Na taj način se kratkoročno postiže smanjivanje tenzija u samoj Srbiji, ali se izaziva regionalna nestabilnost, a pritisak u Srbiji nakon toga ponovo raste”, kaže Stevović.

Izvor: pobjeda

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite