16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

“Srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina, nego ravnopravan društveni činilac”

Srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina, nego ravnopravan društveni činilac, poručuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

“Povodom populističko-politikantskog zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića „da Srbi (treba da) imaju ona prava koja su zagarantovana svim drugim građanima koji pripadaju nacijama manjim u odnosu na većinsku”, poručujemo mu da srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina nego ravnopravan društveni činilac”, poručuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Podsjećaju Vučića na karakter našeg uređenja građanske, a ne nacionalne države, i na crnogorski Ustav kao izraz zaštite i očuvanja političkog, pravnog, i kulturnog položaja svih naroda koji žive u nezavisnoj Crnoj Gori.

“Vučić se ovdje ne zaustavlja, već kaže: „Tražimo da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Sjevernoj Makedoniji”. Podsjećamo ga i da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i na taj način sebe onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije, uz napomenu da ta mogućnost uvijek postoji kao opcija u demokratskom društvu”, stoji u reagovanju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Vučiću sugerišu da se, kako navode, dogovori sa Srbima u Crnoj Gori.

“Neka se predsjednik Srbije, umjesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa „svojim” Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država”, poručuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Posljednje vijesti
Ne propustite