34.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Srbija će spriječiti izvoz životnih namirnica

Srbija će u narednih mjesec dana spriječiti izvoz osnovnih životnih namirnica, a obustaviće se i izvoz dezinfekcionih sredstava, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije održavanja ekonomskog kriznog štaba za otklanjanje posljedica po privredu. Broj respiratora od danas je ponovo državna tajna, kazao je Vučić.

“Građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice. Planiramo da sa ovim završimo za dva mjeseca. Da za godinu nemamo ništa što bi neko uradio, imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom… Spriječićemo izvoz osnovnih životnih namirnica za najmanje 30 dana”, kazao je Vučić na konferenciji za medije poslije sjednice “ekonomskog” kriznog štaba.

Proizvođači dezinfekcionih sredstava i toalet papira svoje prozivode neće moći da izvoze na strana tržišta.

Nedostatak likvidnih sredstava, kada do toga bude došlo, država će nadomjestiti kreditima iz Fonda za razvoj sa kamatom od jedan odsto, najavio je Vučić.

“Imamo 13,5 milijardi eura devizne rezerve, pet milijardi više nego prije nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, 9 tona u Bernu u Švajcarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni”, istakao je Vučić.

Kada je u pitanju broj respiratora, kazao je da je jutros nabavio još 50, a da nabavka nigdje nije oglašena.

“Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore… Zato što ono što nas čeka biće užasno i nikada nećemo biti pripremljeni. Nijedna zemlja nije pripremljena”, kazao je Vučić i istakao da je ukupan broj respiratora od danas državana tajna.

Upitan da li će u Srbiji biti uvedeno vanredno stanje, Vučić je rekao da je to mjera koja se odlaže do posljednjeg, a prvog neophodnog trenutka. Ipak, dodao je da ne isključuje mogućnost da vanredno stanje bude uvedeno.

Izvor: N1

DRUŠTVOSrbija će spriječiti izvoz životnih namirnica
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite