16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

SPC posljednji obris nestale Jugoslavije, ali će Crna Gora na tomos za autokefaliju Crkve pričekati

- Marketing -spot_imgspot_img

Piše: Vladimir Jovanović

Želja Srpske crkve u Crnoj Gori da izgradi srednjovjekovnu državu, antivladina aktivnost prosrpske opozicije i promocija ideje Velike Srbije su tri oblasti aktuelnih protesta u Crnoj Gori protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti – piše uticajni ukrajinski vjerski portal „Церкваріум”.

„Pažljivo pratimo situaciju u Crnoj Gori i smatramo da bi restitucija crkvene imovine trebala biti zasnovana na principima istorijske pravde i vladavine zakona. Protesti Srpske crkve su sasvim jasno zasnovani na fantomskim mukama izgubljene imperije. SPC je posljednji obris nestale Jugoslavije. Baš kao što je Ruska pravoslavna crkva – posljednja kontura Sovjetskoga Saveza”.

„Церкваріум” procjenjuje i sljedeće:

„Crnogorske vlasti mogu priuštiti da ignorišu proteste srpskih vjernika, jer mač oružane agresije suśeda ne visi nad Crnom Gorom, koji aktivno traži izgovor za invaziju, kao što je slučaj sa Ukrajinom. Međutim, mi smo skeptični prema mogućnosti da Crnogorci dobiju tomos o autokefaliji iz Carigradske patrijaršije u bliskoj budućnosti. Problem je što Crnogorska pravoslavna crkva nije brojna.

Njezin primjer nije uporediv ni sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, ni sa nekadašnjom Kijevskom patrijaršijom ili Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom. Jednostavno rečeno, u Crnoj Gori niko ne može da dobije tomos. Dakle, pitanje autokefalije za Crnu Goru je zasad nerealno”.

U drugome članku o crnogorskim prilikama, „Церкваріум” navodi primjer o neistinitoj informaciji da će crnogorska vlada povući ili suspendovati Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Sugeriše da se radi o propagandi sa „ruskim rukopisom”. Tu dezinformaciju su odmah pruzele kao gotovu stvar moskovske agencije „РИА Новости” i „ТАСС”.

IZVOR: ANTENAM

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite