11 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Spajić: Podnijeću ostavku ako prosječna plata ne bude 1000, a minimalna 700 eura

Premijer Crne Gore, Milojko Spajić, danas je na konferenciji za novinare predstavio rezultate 44. Vlade tokom prvih 100 dana mandata, ističući odlučnost u ispunjavanju zajedničkog cilja ka evropskoj i razvijenoj Crnoj Gori. Uprkos skepticizmu i preprekama, Spajić je naglasio uspjehe Vlade u brojnim oblastima, uključujući pravosuđe, ekonomiju i evropske integracije.

Vlada je, kako je premijer istakao, uspjela da pronađe kompromis i postigne dogovor o održavanju Popisa, što je bio jedan od prvih izazova mandata. Takođe, formirano je 25 radnih grupa i imenovan je glavni pregovarač sa EU, čime se potvrđuje snažna posvećenost evropskom putu.

U oblasti ekonomije, Spajić je najavio da će prosječna plata biti povećana na 1000, a minimalna na 700 eura u roku od godine dana, uz napomenu da će podnijeti ostavku ukoliko se to ne ostvari. Rebalans budžeta za 2023. i budžet za 2024. godinu pripremljeni su sa fokusom na stabilnost javnih finansija, razvoj kapitalnih projekata i otplatu starih dugova. Dodatno, hedžing zaštita je učvrstila poziciju duga za auto-put, izbjegavši time sivu listu Moneyvala.

Minimalna penzija je povećana na 450 eura, dok su planirana značajna sredstva za kapitalni budžet i drugu fazu izgradnje auto puta. Sa podrškom EU, najavljena je i rekonstrukcija pruge Bar-Golubovci, što je dio šireg plana modernizacije infrastrukture.

Spajić je takođe istakao napredak u digitalizaciji servisa, te naglasio važnost vladavine prava kao temelja pravne i razvijene građanske države. U planu je izgradnja pravosudnog kvarta u Podgorici, dok su MUP i UP pokazali odlučnost u borbi protiv kriminala i korupcije.

Zaključno, premijer Spajić je izrazio čvrstu volju Vlade da nastavi sa procesima evropskih integracija i ekonomskim reformama, obećavajući da država više neće biti pod uticajem neodgovornih politika. “Država nije prćija – gotovo je sa takvim pristupom i politikom“, poručio je Spajić, naglašavajući posvećenost transparentnosti i odgovornosti u vođenju države.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite