11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

SNP najavio izmjene Zakona o radu, maksimum 24 mjeseca za rad na određeno vrijeme

Skraćenjem maksimalnog trajanja rada na određeno vrijeme sa 36 na 24 mjeseca, uspostavljamo ravnotežu između fleksibilnosti zapošljavanja i stabilnosti, prosperiteta i mogućnosti boljeg života naših građana, poručio je poslanik SNP-a Bogdan Božović, najavljujući izmjene Zakona o radu. 

“Stari zakon je bio nepravedan i posebno pogađa žene kada su zaposlene na određeno vrijeme. Naše majke, sestre i ćerke zaslužuju sigurnost i podršku da njihove karijere ne budu ugrožene zbog njihove uloge u porodici.

Ove promjene su korak naprijed u kreiranju pravednijeg tržišta rada, gdje su prava svih radnika, posebno žena, adekvatno zaštićena. Ova izmjena zakona nije samo pitanje pravičnosti – ova izmjena Zakona o radu je pitanje izgradnje društva koje cijeni i podstiče svakog pojedinca da doprinese svojim punim potencijalom”, navodi Božović. 

Kaže da je prethodno zakonsko rješenje u fokusu imalo prava poslodavca, umjesto prava radnika.

“Bez ove izmjene Zakona, rizikujemo da naše tržište rada ostane sredstvo eksploatacije umjesto pokretač razvoja.

Očekujemo da i ostale koleginice i kolege poslanici budu dio ove borbe za pravedniji život, gdje svaki radnik ima pravo na stabilnost i sigurnost.

Sa novim, izmijenjenim Zakonom o radu, okrećemo novu stranicu u radničkim pravima u Crnoj Gori i postavljamo temelje za ekonomiju koja štiti svoje građane, a ne iskorišćava ih”, zaključuje Božović. 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite