16.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Smijenjena jer je Crnogorka!

Nevladine organizacije u Crnoj Gori koje se bave medijskim temama, kao i opozicioni mediji i Delegacija  Evropske unije, koji su, takođe, naglašeno zaokupljeni medijskim prilikama u našoj državi, posebno  Javnim medijskim servisom, potpuno su iz svoje upadljivo nadzorne uloge izostavili lokalne medije. U nekima od njih na djelu su  upravo problemi na koje, na državnom nivou, često i reklo bi se, ne uvijek sa uvjerljivim argumentima,  ukazuju svi ti domaći i inostrani “posmatrači”. Istina, lokalni okvir je manje važan, ali, suštinski, status i  prilike u nekim lokalnim medijima su takve prirode da ih nikako ne mogu zanemarivati oni koji pretenduju   da budu objektivni analitičari medijske scene.

Jedan od karakterističnih primjera je Radio-televizija Herceg Novi, o čijem je osnivanju odluka donesena  2011.godine, (a koja radi od 12. jula 2019.god. kada je Agencija za elektronske medije donijela  Rješenje, iako je otvaranje bilo 15. avgusta). Iako tek na početku rada TV, (jer radio postoji 40  godina) taj lokalni javni servis već je doživio neke situacije koje se , bez imalo pretjerivanja, mogu  označiti kao skandal. U prvom redu, to se odnosi na raniju, sudski osporenu,  smjenu izvršne direktorke Dubravke Perović, ( kojoj je mandat do 01.jula 2020. g)što je, sa izrazito političkim motivima, odlučio Savjet RTHN. Tako  je ta kuća, samovoljom Savjeta,  iz redovnog stanja uvedena u v.d., pa je na čelo tog lokalnog emitera postavljen Željko Komnenović,  bivši dopisnik lista Dan i predsjednik Upravnog odbora Matice Boke, novinar Radija Tivat, i nosilac liste “Narod pobjeđuje” za lokalne izbore u Tivtu. Dakle, osoba jasno obojena i vjerski i politički. O  tome je Dubravka pisala Delegaciji EU, ali su  rekli da to nije u njihovom domenu.

                        (Ne)obaviješteni predsjednik Savjeta Savo Niković – sa otvaranja TVHN 

“Savjet je sve uradio nezakonito. To je progon Savjeta prema meni po nacionalnoj osnovi, jer drugih prigovora nijesam imala, osim to što sam – Crnogorka. Da su nezakonito postupili dokazala sam na Sudu. Pogriješili su i suštinski i materijalno. U velikoj želji Savjet je imenovao novog v.d. direktora, a tek su se sjutradan sjetili da su napravili previd, da prije imenovanja vršioca dužnosti , mene nijesu razriješili. A onda, da bi se opravdali pred sobom i mogućim nalogodavcima, počeli su da izmišljaju tobožnje propuste u mojem radu, ničim potkrijepljene . Savjetu sam ,od imenovanja 2016. godine uredno dostavljala, a oni usvajali Izvještaje o radu ( nedjeljne, mjesečne, periodične, godišnje), Finansijske izvještaje, Planove rada, brojna dokumenta prema Agenciji za  antikorupciju ( Plan integriteta, Javne nabavke). I da sam te 2016. godine imala   kvalitetnog protivkandidata, na javnom konkursu, Savjet mene sigurno  ne bi izabrao“, kaže smijenjena Perović, za crnogorskiportal.me.

Ona za Crnogorski portal, navodi da je Savjet RTHN, nakon izbora , i za njih te mučne odluke,  pokušavao više puta da je ,,saćera uz zid” i da je primora da sama napusti radno mjesto.

Sve te neprijatnosti otrpjela je ,uvjerena da sve što je radila, bilo je u skladu sa zakonom.

,,Progon je počeo nakon 13. jula 2016. godine, kada se na zgradi Radio Herceg Novog, prvi put od  osnivanja (36 godina), zavijorila crnogorska zastava. Nekoliko Odluka Savjeta, koje su vodile  mojoj smjeni, našle su se i pred Upravnim sudom Crne Gore, pa je Savjet, koji je tada vodio dr Vuk Vuković, iste morao da poništi“, priča Perović.

Po njenim riječima, čudno je što Osnivač RTHN nije smijenio Savjet koji, kaže, godinama nije sprovodio izvještaj revizora, jer je taj dokument prvi put urađen dolaskom Perovićke 2016. godine. Podsjeća da je RTHN političku  kampanju na lokalnim i  državnim izborima pratila kvalitetno i da nije bilo primjedbi političkih subjekata niti posmatrača.

Perovićka tvrdi da je u njenu smjenu bio uključen i dio svještenstva Srpske pravoslavne crkve u Herceg Novom. Njen stav da  u  RTHN nema mjesta za  svako “crveno slovo” u crkvenom kalendaru , osim Božića, Vaskrsa i  praznika drugih vjerskih zajednica, nije dijelio Savjet te medijske kuće. Naravno, to nije bilo prihvatljivo  ni za svještenstvo SPC, pa je i ono tražilo njenu smjenu.

Inače, po riječima Perovićke, svještenstvo u gradu pod Orjenom ima veliki uticaj na  lokalne društvene  i političke  prilike. Ona kaže da su bezmalo svi članovi Savjeta RTHN učesnici takozvanih crkvenih litija. I kako oni  da budu objektivni u radu Savjeta, u usmjeravanju programske politike RTHN koju plaćaju svi građani?

 Članovi Savjeta, lijevo  Nenad Šerović, jedan od predvodnika litije, a na slici desno, ljekar Goran Komar

Dubravka Perović podsjeća da je predano radila na otvaranju RTHN. Planirala je da to bude na Dan  državnosti Crne Gore, 13. Jula 2019. godine. Savjet RTHN je, međutim, pomjerio taj datum, naravno, sa  isključivo političkim motivom, da ne bude na praznik Crne Gore. Na inicijativu predsjednika Savjeta Sava  Nikovića, inače veterinara po struci, određen je 15.avgust-dan Crkvene opštine, koji neki nazivaju slava  grada, što je neustavna kategorija.

 “O kakvom je predsjedniku Savjeta riječ, potvrđuje njegovo pismo upućeno sedam dana nakon otvaranja TV, Agenciji za elektronske medije, u kojem između ostalog moli : “U saznanju sam da je otvorena Televizija, možete li mi dostaviti dokumenta?” Eto, i to je moguće i vidi se ko vodi Savjet RTVHN, ističe Perović .

————————————————————————————————-

Čelnik Savjeta:

Da se čujemo i vidimo tamo daleko i onamo, namo

Koliko je Savjet RTV HN politički pristrastan, čak i anticrnogorski usmjeren, prema riječima Dubravke  Perović svjedoči i to da je predsjednik Savjeta Savo Niković na dan otvaranja TV u zvaničnom   obraćanju istakao: “Nadamo da će se radijski signal čuti tamo daleko, da će naša  televizija biti rado gledana i onamo i namo“.

U HN, po njenim riječima, nerado se pominje Crna Gora, a njeni simboli se izbjegavaju.

————————————————————————————————-

Predsjednik Savjeta Rtv HN, Niković poslao je Perovićki, prije njene smjene, viber poruku:

 “Evo ti 5 Srba u Savetu i šta? Pokolj! Sujeta ugrožena, licemerstvo, neizgrađene ambicije. Ježim se.VEĆE ISTINE OD OVE TI NE TREBA. “Ti možeš biti ponosna kao ČOVEK šta si uradila poslednjih mesec dana za TV. To ja svugde javno spominjem. I zato te volim i cenim. I zato želim da sa tobom budem prijatelj za ceo život. A, ako nas crkva, vera ili političko opredelenje može  rastaviti, onda bolje da se nikada nismo mi rodili! Ne sumnjam ja u tebe, previše si sposobna. Naći ćeš najbolje rešenje, ubeđen sam”.

……………………………………………………………………………………………………..

Iz citiranoga ,  po riječima Perovićke, zaključuje da je njena smjena motivisana po nacionalnoj  osnovi. To što je profesionalac, i po priznanju u samoj RTVHN, nije bilo dovoljno da bude na čelu te  kuće. Jer, profesionalnost ,bez jasne nacionalne i vjerske prepoznatljivosti, ne znači mnogo za one koji  vode javni servis , okadjen tamjanom jedne vjere .

,,E, to su ti vjernici koji zvone za , navodni, spas naroda“, zaključuje svoju ispovijest Dubravka Perović.

 Član Savjeta Nenad Šerović, volontira kao zvonar lokalne crkve

Da li je Radio-Televizija Herceg Novi , sa ovakvim Savjetom, “tamo daleko ” od Crne Gore i da li  “onamo, namo” vodi svoju programsku politiku? Pitanje je koje se nameće. I na koje bi odgovor morao  da se traži u samom Herceg Novom, ali i na nivou države Crne Gore. Jer, Herceg Novi nije “tamo  daleko”. I ne može biti “onamo, namo”.

Izvor: CRNOGORSKIPORTAL.ME

DRUŠTVOSmijenjena jer je Crnogorka!
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite