11.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Slušajte ljekare, ostanite kući, nosite maske

Novinarka državne kineske televizije Ju Ksi, za TVCG kaže da se građani moraju pridržavati uputstava koje daju nadležni, i ako baš moraju da izađu iz kuće, da obavezno nose maske.

“Dobar dan svima ovdje Ju Ksi javljam se iz Pekinga. Izvinjavam se što moram nositi masku jer po pravilu grada građani sada kada izlaze vani još uvijek trebaju nositi masku”, kaže novinarka Ksi.

Novinarka iz Kine nije medicinski stručnjak, ali je neko ko se njihovih savjeta pridržavao.

To što inkubacija kovida 19, traje 14 dana kineski doktori su objasnili šta znači.

“To znači ako ste zaraženi moguće je da prve simptome imate i 14 dana kasnije, a svih tih 14 dana imate moć da širite virus drugima na početku inkubacijskog perioda ta moć je najjača. Obavezno nosite masku kada idete vani, jer to je zaštita sebe i takođe zaštita drugih”, kaže Ksi.

Bilo je dana kada su ulice u državi koja ima milijardu i skoro 400 miliona stanovnika bile puste.

Takve slike su stizale i do nas. Ali ono što nikako da stigne do određenog broja ljudi je poruka da bez prijeke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

“Stvarno sam radila od kuće dva mjeseca i slušamo iskustvo medicinskih stručnjaka da ne izlazimo bez velike potrebe osim što trebamo ići da kupimo hranu”, navodi kineska novinarka.

Iako je zemlja izlazećeg sunca blizu kraja borbe s neprijateljem koji se zove kovid 19 od oružja s kojim je u borbu krenula ne odustaje. Sve u svemu nije vrijeme za paniku – vrijeme je za odgovornost.

“Želim da se pridržavate mjera i da zajedno čekamo pobjedu nad epidomijom i u Kini i u Crnoj Gori i u cijelom svijetu”, zaključila je Ksi.

RTCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite