33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Slušajte ljekare, ostanite kući, nosite maske

Novinarka državne kineske televizije Ju Ksi, za TVCG kaže da se građani moraju pridržavati uputstava koje daju nadležni, i ako baš moraju da izađu iz kuće, da obavezno nose maske.

“Dobar dan svima ovdje Ju Ksi javljam se iz Pekinga. Izvinjavam se što moram nositi masku jer po pravilu grada građani sada kada izlaze vani još uvijek trebaju nositi masku”, kaže novinarka Ksi.

Novinarka iz Kine nije medicinski stručnjak, ali je neko ko se njihovih savjeta pridržavao.

To što inkubacija kovida 19, traje 14 dana kineski doktori su objasnili šta znači.

“To znači ako ste zaraženi moguće je da prve simptome imate i 14 dana kasnije, a svih tih 14 dana imate moć da širite virus drugima na početku inkubacijskog perioda ta moć je najjača. Obavezno nosite masku kada idete vani, jer to je zaštita sebe i takođe zaštita drugih”, kaže Ksi.

Bilo je dana kada su ulice u državi koja ima milijardu i skoro 400 miliona stanovnika bile puste.

Takve slike su stizale i do nas. Ali ono što nikako da stigne do određenog broja ljudi je poruka da bez prijeke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

“Stvarno sam radila od kuće dva mjeseca i slušamo iskustvo medicinskih stručnjaka da ne izlazimo bez velike potrebe osim što trebamo ići da kupimo hranu”, navodi kineska novinarka.

Iako je zemlja izlazećeg sunca blizu kraja borbe s neprijateljem koji se zove kovid 19 od oružja s kojim je u borbu krenula ne odustaje. Sve u svemu nije vrijeme za paniku – vrijeme je za odgovornost.

“Želim da se pridržavate mjera i da zajedno čekamo pobjedu nad epidomijom i u Kini i u Crnoj Gori i u cijelom svijetu”, zaključila je Ksi.

RTCG

DRUŠTVOSlušajte ljekare, ostanite kući, nosite maske
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite