27.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Slika prilika

Farmerice u kojima je onomad ministar zadužen za paore u ime države Srbije na aerodromu dočekao tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, bile su simbol himalajskih visina sa kojih vlast u Beogradu gleda na ono što je instalirala u Podgorici. Bila je to prostački jasno saopštena poruka da je od 30. avgusta Avala prešišala uvis Lovćen.

Galerija fotografija koje su juče stizale iz Beograda, uslikanih tokom prvoga dana posjete Jakova Milatovića Srbiji, pokazuju, doduše ne tako izravno, ali opet nedvosmisleno, da su prilike – kakve su i bile.

Naslovnu fotografiju Aleksandar Vučić objavio je na svom zvaničnom instagram profilu. Ne sumnjajte da je izabranna između stotina i da ih je bilo barem desetine na kojima predsjednik Crne Gore ne drži oči zatvorene. Ne sumnjajte ni da je oko Vučića gomila ljudi koji znaju pravila protokola, red i poredak koji treba poštovati prilikom dočeka predsjednika druge države.

A logika kaže da, ako znaju kako se visokom gostu pokazuje poštovanje, zacijelo znaju i kako se pokazuje – nepoštovanje. Evo, baš ovako, objavom fotografije koju nijedan odgovoran urednik portala ne bi objavio.

I ovaj video zapis, umjesto da svjedoči spontanost i veselje dva vrha što su im države opet “dva oka u glavi”, zapravo je poprilično nelagodna scena pjesme bez radosti. A i “komedije lišene humora”, sudeći po reakcijama na Vučićev pokušaj da se našali s Dačićem. Da ne prepoznajemo lica pomislio bi čovjek kako je grupa statista loše odradila scenu dobrog provoda u kafani.

Ali, primijetićete jer je nemoguće ne primijetiti- i na fotografiji gore i na snimku dolje, scenom suvereno gospodari veliki mag propagande Aleksandar Vučić. Jakov i ostali maltene dođu kao popuna scene za Acu Srbina.

Da funkcija predsjednika države ne pretvara po automatizmu političara početnika u pravog državnika pokazuje i dosta turobna atmosfera na fotografiji uslikanoj, ako ne griješimo, u Crnogorskoj kući. Možda je problem bio samo u tome što je predsjednik CG želio da što prije vidi Vučića, a fotograf je, prije nego je “okinuo”, zaboravio da vikne: ptičica!

A, možda je predsjedniku Milatoviću i članovima njegove delegacije, barem onoga dijela koji je sa njim stigao iz Podgorice, na licu mjesta postalo jasno – đe im je mjesto po scenariju njihovih domaćina? I to im je pokvarilo raspoloženje. Slike su, dakle može biti, samo odraz realnih prilika na relaciji Beograd-Podgorica.

A prilike su takve da je Jakov u Podgorici bahat i već vidno obolio od značaja, dok ga u Beogradu ostavlja bez daha Dačićevo pjevanje i Vučićev engleski.

Negdje bi to moglo biti objašnjenje atmosfere koju su nam dočarali snimci sa prve posjete Jakova Milatovića Srbiji

ANTENA M

POLITIKASlika prilika
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite