9 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Skandal u Beogradu: Dačić bio neprijatan, Varhelji napustio sastanak

- Marketing -spot_imgspot_img

Na sastanku evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija sa srpskom premijerkom Anom Brnabić i ministrima došlo je do neprijatne situacije kada je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić verbalno napao gosta, koji je potom napustio sastanak.

Sat vremena prije nego što će se Dačić obrušiti na Varheljija razgovor je tekao potpuno normalno, bez visokih tonova i neprijatnosti.

U jednom trenutku Dačić je uzeo riječ i grubo se obratio Varheljiju.

“Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gdje je došao, da ćuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da ćuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije”, kaže izvor Blica koji je prisustvovao sastanku.

Predsjednica Vlade, kao i ministarka za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bili su u čudu, a potom je Varhelji uključio mikrofon i obratio se srpskom šefu diplomatije.

“Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i, konačno, došao sam ovdje da vam pomognem”, rekao je Varhelji.

Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju.

Blic je Dačića pitao zašto je napao gosta, a on je rekao da “nije napao njega nego EU”.

“Napao sam EU zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada sve zavisi od toga, zbog toga što ćute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni”, rekao je.

Dačić dodaje da je poručio gostu da pita opoziciju kakav im je stav o EU, o Kosovu, o Briselskom sporazumu, o Krimu…

“Slušao sam i Olija Rena i Štefana Filea i Johanesa Hana, ali slabo smo se pomjerili naprijed”, kaže Dačić, a onda ublažava i dodaje da mu je rekao kako je on lično prijatelj Srbije kao i njegova zemlja i da mu želi sreću.

Dačić kaže da je izrevoltiran time što Varheljijeva tema nije samo metodologija, već i region, spoljnopolitička i druga pitanja.

Nakon sastanka, Vlada Srbije nije izdala saopštenje.

IZVOR: BLIC/CDM

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite