13.1 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Simović: Srbija nije gradila crkve u Crnoj Gori, pa nema potrebe ni sada da priskače

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Podsjetimo, Vučić je danas izjavio da će Srbija, ako treba, pomoći SPC u Crnoj Gori, da ne bi oduzimali svetinje.

Simović je na to odgovorio “da ćemo mi te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi”.

“A što se tiče crkava u Crnoj Gori: niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste „priskakali i uskakali“ u druge zemlje, najbolje svjedoče prazni manastiri u njima, i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru”, dodao je on.

Simović je kazao da je ovo još jedna potvrda direktnog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to od predsjednika Srbije Vučića i ne po prvi put.

“On „velikodušno“ nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže „da nam ne bi oduzimali svetinje“. O kojim svetinjama govori predsjednik Vučić? Direktor poreske uprave je jasno saopštio da bi se u slučaju neizmirivanja dug MCP eventualno naplatio  sredstvima sa računa ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama. Ako pogledamo na primjeru Buljarice, MCP je tražila i dobila prenamjenu za 55.000 metara kvadratnih zemljišta za turističko-apartmanske namjene, a samo 737 metara kvadratnih za crkvu. Dakle 1,3 odsto za vjerske namjene, a 98,7 odsto za biznis. U potpunosti sam saglasan sa dijelom izjave predsjednika Vučića da je “srpski nacionalizam pravio najviše štete i najviše problema srpskom narodu”. Na trenutak je to djelovalo kao naučena lekcija, da nije ubrzo za tim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam – u posljednje vrijeme ponovo posebno usmjeren prema Crnoj Gori”, poručio je Simović.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite