20.8 C
Podgorica
Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img

Savjet RTCG odobrio da se potpiše i ugovor sa Raonićem; Đurović: Otvoren prostor za anarhiju

Članovi Savjeta Televizije Crne Gore, nakon što su 1. juna ponovo naimenovali Borisa Raonića za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda gdje je presuđeno da je izabran nezakonito u avgustu 2021. godine i da ne može ponovo da bude biran, juče su na sjednici dali saglasnost i da se potpiše ugovor sa Raonićem.

– Imamo ugovor generalnog direktora. Samo da ga osnažimo. Dobili ste ugovor koji se ne razlikuje ni u čemu od prethodnog – rekao je članovima Savjeta predsjednik Veselin Drljević.

Nakon sjednice Drljević je kazao Pobjedi da su članovi Savjeta jednoglasno ,,osnažili“ taj ugovor. Osnaženi ugovor su podržali osim Drljevića, Filip Lazović, Naod Zorić, Amina Murić i Milica Špajak. Objašnjeno je da to ne znači da Raonić dobija novi mandat, već da mu se računa od dana kada je ranije izabran, u avgustu 2021. godine.

Na sjednici je bio i Raonić. Nije bilo diskusije.

ODT formirao predmet

Osnovno državno tužilaštvo je 3. juna samoinicijativno formiralo predmet o ponovnom imenovanju Raonića za generalnog direktora RTCG. Media centar je 8. juna podnio ODT Podgorica krivičnu prijavu protiv predsjednika i članova Savjeta RTCG Veselina Drljevića, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića, Amine Murić, zato što su kao javni funkcioneri odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću.

Prijave su tog dana podnešene i protiv Borisa Raonića, te rukovodioca pravne službe RTCG Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, zbog sumnje da su podsticali predsjednika i članove/ce Savjeta RTCG na izvršenje krivičnog djela neizvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude.

Raonić je saslušan 22. juna.

Viši sud je kao pravnu preporuku Savjetu dao dvije mogućnosti – da raspiše novi konkurs ili da od preostalih kandidata koji su se javili 2021. godine izabere novog direktora. Savjet je, međutim, 1. juna izabrao da ne raspisuje novi konkurs, već su ponovo odlučivali između Nikole Markovića, Milutina Stijepovića, Srđana Čovića, ali i Borisa Raonića, što je u direktnoj suprotnosti sa presudom Višeg suda koji nalaže da se u ponovljenom postupku izbor može vršiti samo od preostalih kandidata.

U izjašnjavanju o listi kandidata učestvovali su Veselin Drljević (predsjednik), Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović, Amina Murić. Četiri glasa su bila za Raonića, a jedan listić je bio nevažeći, odnosno nije zaokružen nijedan kandidat.

Uoči glasanja sjednicu je napustila potpredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković, koja je prethodno najavila da neće učestvovati u odlučivanju ukoliko većina u Savjetu, po sugestijama pravne službe, ipak istraje, protivno odluci suda, na tome da se Raonić ne izuzme sa liste kandidata sa konkursa koji je raspisan 17. juna 2021. godine.

Ona je insistirala na tome da je sud presudom jasno stavio do znanja što misli o izboru Raonića 2021. godine i da je trebalo na to pitanje da bude stavljena tačka, umjesto što se pravnim tumačenjima advokata-zastupnika RTCG u sporu koji su izgubili, i pravnog savjetnika Savjeta RTCG, pokušava ponovo omogućiti Raoniću da sjedne na isto mjesto.

Iz istog razloga se iz tajnog glasanja izuzela Milica Špajak, koja je tokom diskusije najavila da neće učestvovati ako preovlađujući stav bude da se ipak ide na glasanje o imenovanju direktora od kandidata među kojima bi bio i Raonić.

Sjednici na kojoj je reizabran Raonić, nije prisustvovao Predrag Marsenić, niti Bojan Baća koji je uoči sjednice podnio ostavku.

U krivičnoj prijavi je navedeno da su Raonić, Mićović i Đukanović počinili krivično djelo podstrekavanje na vršenje krivičnog djela iz člana 24 Krivičnog zakonika: ,,Ko drugog sa umišljajem podstrekne da učini krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio“.

Raonić je 1. juna ponovo imenovan za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda, prema kojoj je presuđeno da je izabran nezakonito u avgustu 2021. godine – jer je bio u sukobu interesa. Raonić je u trenutku izbora već obavljao drugu javnu funkciju – člana Savjeta Agencije za elektronske medije. To je predstavljalo kršenje Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

Đurović: Većina u Savjetu RTCG nastavlja sa nezakonitim radnjama

Komentarišući osnaženi ugovor koji treba da se potpiše sa Raonićem, Direktor Media centra Goran Đurović je kazao Pobjedi da od Savjeta RTCG traže da objavi novi ugovor sa Raonićem kako bi javnost vidjela da li je izabran na period od četiri godine ili na kraći period. Dodaje da, takođe, javnost treba da vidi i saržaj ugovora uključujući i odredbe koje se tiču eventualnih otpremnina u slučaju raskida ugovora.

– Napominjemo da je dosadašnjim ugovorom Raonić imao pravo na otpremninu od šest bruto zarada u slučaju raskida ugovora. Članovi Savjeta RTCG koji su danas donijeli odluku o ugovoru sa Raonićem imaju odgovornost za štetu koju će eventualno ponovo pretrpjeti RTCG i građani Crne Gore. Savjet RTCG ignoriše javno upućen poziv Media centra da od Raonića zatraži povraćaj nezakonito isplaćenih zarada u iznosu od oko 75.000 eura (za period 6. avgust 2021. do 1. jun 2023.) jer je Viši sud pravosnažnom presudom potvrdio da je njegov izbor bio nezakonit – rekao je on.

Dodaje da većina u Savjetu RTCG nastavlja sa nezakonitim radnjama čiji je cilj da se osigura korist za Raonića.

– Nadamo se da će SDT i Osnovno tužilaštvo sprovesti hitno istražne radnje kako bi pred nadležnim sudom pokrenuli postupke protiv članova Savjeta RTCG, Borisa Raonića i pravnih savjetnika RTCG a zbog krivičnih dijela neizvršenje sudske presude iz člana 395, zloupotreba službenog položaja iz člana 416 i krivičnog djela podstrekavanje na vršenje krivičnog djela iz člana 24 Krivičnog zakonika Crne Gore – istakao je Đurović.

Podsjeća da je Savjet RTCG donio 1. juna ove godine odluku o raskidu ugovora sa Raonićem, a istog dana je donio i nezakonitu odluku o njegovom ponovom izboru na funkciju generalnog direktora RTCG uz nezabilježeno ignorisanje pravosnažne presude Višeg suda.

– Time je Savjet RTCG na čelu sa predsjednikom Drljevićem otvorio prostor za anarhiju u radu RTCG – zaključuje Đurović.

POBJEDA

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite