25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Savić: Održavanje sjednice bez Milatovića je vrlo čudan potez

Novoizabrani predsjednik države, zamjenik lidera Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića, Jakov Milatović ocijenio je juče da sjednica Glavnog odbora te stranke koja je održana u srijedu nije sazvana ,,ni na etičkom, ni na principu zajedništva“. 

Sjednica je, kako smo i pisali, sazvana na zahtjev dvije trećine članova Glavnog odbora koje konztroliše Spajić, a održana je uprkos zahtjevu Milatovića da se odgodi, jer on nije mogao da prisustvuje zbog ranije preuzetih obaveza, odnosno međunarodne konferencijekoja je dortžđana na Crnogorskom primorju.

IGRE IZA KULISA 

Glavni odbor Pokreta „Evropa sad“ prekjuče je i donio odluku o samostalnom nastupu na parlamentarnim izborima na čemu je insistirao Spajić. Za razliku od njega, Milatović se – uz prethodni dogovor sa krugovima bliskim koncernu Vijesti ali i pojedinim političkim lobistima iz okruženja – zalagao za formiranje koalicije sa Demokratama i Građanskim pokretom Ura, da bise formirao savez ,,građanskog centra“.

Brzopotezno zakazivanje sjednice očit je bio Spajićev manevar da se izbjegne dodatni uticaj sa strane. Prema informacijama Pobjede, Molojko Spajić je za odluku o samostalnom nastupu dobio jasnu saglasnost tokom nedavnog boravka u SAD i suština političke igre je da Pokret ,,Evropa sad“ samostalno obezbijedi najjaču poziciju nakon parlamentranih izbora, kako bi počeo, upravo kao najjači politički faktor, proces pregovaranja o stvaranju koalicione vlade, bez uticaja sa strane. Ta pozoicija Spajiću bi obezbijedila mjesto budućeg premijera i kontrolu procesa.

„ISPUŠTENA POBJEDA“

Komentarišući tu situaciju, Milatović je juče novinarima kazao da se Crna Gora nalazi u procesu demokratizacije društva, a podsjetio je na rezultat koji su ostvarili na lokalnim izborima u Podgorici, ali i pobjedu na predsjedničkim izborima.

-Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanje jučerašnje sjednice Glavnog odbora. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu – istakao je Milatović.

Ocijenio je i da je pobjeda koju su ostvarili na predsjedničkim izborima „prebrzo ispuštena“, a potom je i poručio da će on kao novi predsjednik Crne Gore uvijek slati poruke etike, jedinstva i zajedništva.

Kazao i da se u Crnoj Gori mora prestati razmišljati u usko-partijskim interesima.

-Prosperitet Crne Gore dolazi snažnim moralnim načelima i zajedništvom i to su poruke na kojima sam ja dobio podršku 60 odsto građana i od kojih odustati neću. U narednom priodu politički proces će sigurno biti dinamičan i mislim da smo prebrzo ispustili pobjedu od 2. aprila – istakao je Milatović.

Pobjeda je pitala politikologa, saradnika na Univerzitetu Crne Gore Marka Savića, da prokomentariše situaciju u Pokretu „Evropa sad“ i previranja koja su uslijedila neposredno nakon pobjede Milatovića na predsjedničkim izborima.

On je ocijenio da to što je sjednica Glavnog odbora održana bez prisustva Milatovića čudan potez i smtra da to nije, na nvou partijske dinamike, prihvatljivo, niti utemeljeno.

-Pogotovo imajući u vidu da je Milatović zapravo i izabrani predsjednik države. Samo njegovo prisustvo na sjednici je trebalo da pruži veći legitimitet odlukama koje se tu donose – istakao je Savić.

Iako, kako je rekao, od Spajića i Milatovića možemo da čujemo kako su u dobrim odnosima i da se njihove „početne i krajnje tačke razmišljanja“ poklapaju, a da putevi do cilja mogu biti drugačiji, moramo da čitamo iz postupaka koji su vidljivi javnosti.

AMBICIJE

-Mi moramo da čitamo iz djela, iz onoga što je praksa te političke partije. A praksa je takva da je jako čudno da se, bez obzira na to što su jako mlada partija i što nijesu ljudi koji imaju duže političko ili partijsko iskustvo, sastanak važnog tijela kakav je Glavni odbor, dešava bez prisustva potpredsjednika partije – naglasio je Savić.

Govoreći o suprotstavljenim stavovima koje Milatović i Spajić saopštavaju po važnim pitanjima, Savić je stava da to ukazuje na više aspekata – jedan je da Pokret „Evropa sad“ ima krhku partijsku infrastrukturu, bez jasne hijerarhije, a drugi je da je srž te stranke sastavljen od „prebijega iz drugih političkih partija koje nije privukao ideološki okvir, već uski partikularni interesi“.

-I to ima posljedice po unutrašnje funkcionisanje. Volio bih da različiti istupi iz tog političkog subjekta predstavljaju žive unutrašnje demokratske procese, posebno što su nas političke partije u posljednje 30 godina navikle da izlaze unisono i da ne znamo što se dešava unutar partija – kazao je Savić.

Međutim, dodao je, Milatović je vrlo svjestan da kao predsjednik države nema ingerencije u izvršnoj vlasti, a tokom ministrovanja i kroz kampanju pokazao je veliku političku ambiciju.

-Da Milatović u potpunosti baštini demokratske vrijednosti onda je nakon pobjede na predsjedničkim izborima trebalo da zamrzne sve funkcije u partiji. Ali, ustavne ingerencije predsjednika države nijesu ono što on želi. Njegova odluka da se kandiduje za predsjednika zapravo je i jedan vid dominacije, jer se ona dogodila u trenutku kada je Spajiću bio uzdrman status zbog državljanstva – ocijenio je Savić.

Primijetio je i da unutar same stranke, što se vidi po različitim odlukama, postoje tijela koja su dominantno okrenuta Milatoviću i ona koja su dominantno okrenuta Spajiću.

-Tu zapravo dolazi do razilaženja. Ono što ja vidim kao ishodište je da će se taj vid kompetencije unutar partije prenijeti i ukoliko Spajić bude kandidat za premijera – naveo je Savić.

Jedna od političkih posljedica takvog stanja, kako je kazao, može biti i „razdvajanje“ partije“ na dvije struje.

-Ako bi se to desilo u periodu predizborne kampanje, to bi značajno uticalo na pad povjerenja i oni ne bi mogli više da budu faktor koji će da odlučuje dominantno u toj novoj vladi – istakao je sagovornik Pobjede.

Komentarisao je i odluku Pokreta da na izborima nastupi samostalno i ocijenio da je riječ o jako dobrom izboru.

-Zato što neće dozvoliti onima koji su svjesni svog pada i činjenice da je „Evropa sad“ uzela značajn dio njihovih glasača, da nameću svoje interese unutar predizborne koalicije. Dakle, odmjeriti se na izborima, pa ukoliko dođe do postizborne koalicije – onda svakome raspodijeliti onoliko koliko zaslužuje – kazao je Savić.

PRIČA O IZBORIMA

Prema informacijama Pobjede, odlukom Glavnog odbora, čije je sazivanje inicirao upravo Milojko Spajić, privremeno su eliminisane ideje da se pravi šira predizborna koalicija, čiji bi konstituenti bili Demokrate i Ura, moguće i SNP.

Iako Milatović otvoreno kritikuje takav Spajićev potez, teško je očekivati da će biti pokušaja promjene strategijske odluke o samostalnom nastupu. Jedino je moguće da Pokret ,,Evropa sad“ inkorporira neke manje građanske liste.

Time se, takođe, otvara mogućnost i da Demokrate i Ura, ne budu ključni faktori buduće saradnje, već da Evropa sad traži neke dodatne koalicione partnere, prvenstveno iz partija manje brojnih naroda, koji su do sada bili saveznici Demokratske partije socijalista. Takav eventualni scenario ne odgovara ni Aleksi Bečiću ni Dritanu Abazoviću, jetr bi im smanji mogućnost podjele kolača nakon parlamentarnih izbora.

No, ukoliko Milatović, nakon inauguracije, podlegne pritisku i poništi Đukanovićev ukaz o raspuštanju Skupštine, na čemu insitira Abazović i Ura, ali i Bečić i njegove Demokrate – zbog lošeg rejtinga i straha da budu ispod cenzusa – onda bi se stvorila mogućnost za, iako neustavno, odgađanje parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun.

Iako bi međunarodna zajednica izrazila oštro protivljenje, odgađanje izbora bi moglo da otvori mogućnost dodatih pregovora za stvaranje predizbornih političkih saveza.

Zato će biti važno dobiti informaciju: kada će Pokret ,,Evropa sad“ izaći sa listom kandidata za parlamentarne izbore.

Uvažiće odluke Skupštine, pa i ako skrati mandat

Govoreći o pozivu dijela partija vlasti da po stupanju na funkciju povuče ukaz predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine, Milatović je ocijenio da to što Ustavni sud nije donio odluku o ustavnosti ukaza otvara mogućnost „različitih stvari“.

-Koliko ja razumijem, bilo bi logično da se Ustavni sud prvo izjasni o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku. Ograđujem se, ali koliko razumijem, pravna javnost je taj akt već percipirala kao neustavan, tako da ja pretpostavljam da će odluka Ustavnog suda biti takva – kazao je Milatović.

Rekao je i da se neće ponašati na način kako se „ponašao Đukanović“, te da će uvažavati sve institucije, prije svega Skupštinu.

-Ako Skupština odluči da skrati sebi mandat, ja ću se u odnosu na to blagovremeno odrediti – istakao je.

Milović: Okosnica programa biće „Pravda sad“

Funcioner Pokreta „Evropa sad“ Andrej Milović kazao je da će okosnica izbornog programa te stranke biti „Pravda sad“. Kako je naveo riječ je o programu koji će se odnositi na pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala.

– Uz ekonomski program Evropa sad v2.0 čiji je autor Milojko Spajić, okosnica izbornog programa Pokreta „Evropa sad“ na predstojećim izborima biće program „Pravda sad“, program koji će se odnositi na pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala – napisao je Milović na Tviteru.

POLITIKASavić: Održavanje sjednice bez Milatovića je vrlo čudan potez
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite