11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Sastanak premijera Spajića sa predstavnicima Privredne komore: Sa privrednicima dogovoreno oročeno ograničavanje marži

Trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji će biti ograničene sa početnim trajanjem mjera tokom drugog kvartala 2024.

Na današnjem sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića i potpredsjednika za ekonomsku politiku i ministra Nika Gjeloshaja sa predstavnicima Privredne komore postignut je načelan dogovor o usvajanju oročenih mjera ograničavanja trgovačkih marži, koje će biti u službi zaštite standarda građana, ali uz očuvanje ekonomske supstance privrednih društava iz oblasti trgovine i proizvodnje.

Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi trebalo bi da se nađe na Vladi u četvrtak, nakon čega će moći da se primjenjuje u praksi.

Timovi Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore će sjutra usaglasiti konačne detalje, i očekuje se da će se time osigurati prohodnost mjerama o kojima su razgovarali privrednici sa čelnicima Vlade.

Tokom sastanka je izraženo zadovoljstvo što je postignut određeni stepen saglasnosti po ovom pitanju, jer je bilo potrebno istovremeno voditi računa o standardu građana, ali paralelno i o funkcionisanju malih trgovina i manjih proizvođača, koji čine okosnicu jedne važne privredne grane, u kojoj se generiše i veliki broj radnih mjesta.

Istaknuta je i važnost praćenja i sveobuhvatne analize dogovorenih mjera, kako bi se uvidjeli finansijski i fiskalni efekti. Trajanje mjera takođe će zavisiti od analize koja će se sa Privrednom komorom raditi periodično.

Sastanku su ispred Privredne komore prisustvovali predsjednica dr Nina Drakić i članovi Upravnog odbora Dragan Bokan, Blagota Radović, Sanja Ćalasan i Tomislav Čelebić.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite