11.9 C
Podgorica
Petak, 1 Marta, 2024
spot_img

SAD: Rusija tajno finansirala Demokratski front u Crnoj Gori

Crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobijali su tajne novčane iznose od Ruske Federacije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, saopštio je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem, piše Glas Amerike.

Izvor iz administracije, međutim, nije objelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

“Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, preij izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Takođe, kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

“Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo vidjeli da je 2017. Rusija obezbijedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor.

Visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni djelovi izvještaja američkih obavještajnih službi, saopštio da je Rusija, od 2014, uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja svijeta – u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Saopšteno je i da Sjedinjene Država očekuju da će se Rusija narednih mjeseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i “Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama”, naveo je zvaničnik iznoseći detalje prve procjene ruskih napora da utiče na politiku drugih zemalja, koju je uradila američka obavještajna zajednica.

“Mislimo da je ovo samo vrh ledenog brijega, i u kontaktu smo sa saveznicima i partnerima da bi prikupili više informacija o ovoj prijetnji”, rekao je zvaničnik, koji je u obraćanju novinarima insistirao na anonimnosti.

Takođe je dodao da je Vašington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija djelom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog uticaja” narednih mjeseci.

Zvaničnik je u obraćanju novinarima rekao i da se povjerljive informacije dijele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprostave utucaju Moskve.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite