32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

SAD donirale 300 hiljada dolara Crnoj Gori

Vlada Sjedinjenih Američkih Država izdvojila je 300.000 dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije Kovid-19 u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz ambasade SAD-a, ovu prijeko potrebnu podršku SAD su pružile preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID), i u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima rade na identifikovanju prioritetnih područja za podršku.

“Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize Kovid-19”, kazala je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Osim toga, kako dodaju, kao dio regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofa, USAID, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori kroz obezbjedjenje obuke i opreme za Operativni centar za reagovanje u hitnim slučajevima, koji će uskoro biti funkcionalan, u borbi sa virusom Kovid-19 i za buduće odgovore na katastrofe u Crnoj Gori.

“Od 2010. godine, kroz humanitarni program Komande američke vojske u Evropi EUCOM pomogli smo unaprjedjenje kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih usluga i reagovanje na hitne slučajeve. Program je omogućio renoviranje Odjeljenja intenzivne njege u Dječjoj bolnici u Podgorici, izgradnju hitne pomoći u bolnici u Kolašinu, obnovu oftalmološkog i urološkog odjeljenja nikšićke bolnice, te nabavku hirurškog mikroskopa za Specijalizovanu bolnicu u Risanu. Program humanitarne pomoći omogućio je i donaciju medicinske opreme Kliničkom centru Crne Gore tokom aktuelne krize, a planiramo i dalja ulaganja u zdravstveni sistem Crne Gore”, saopšteno je iz ambasade SAD-a u POdgorici.

Novih 300.000 dolara pomoći USAID-a, kako navode, nastavak su dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu više od 332 miliona dolara koja uključuju i više od milion dolara podrške zdravstvu.

Iz ambasade SAD-a ističu da je ta zemlja decenijama najveći svjetski kontributor bilateralne pomoći javnom zdravstvu.

“Od 2009. američki poreski obveznici su velikodušno izdvojili više od 100 milijardi dolara zdravstvene pomoći i gotovo 70 milijardi dolara humanitarne pomoći na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Ta podrška, kako su kazali, naglašava doprinos te zemlje djelovanju nekoliko krucijalnih multilateralnih partnera.

“Uključujući američku podršku UN-ovoj agenciji za izbjeglice (UNHCR) u 2019. u ukupnom iznosu gotovo 1,7 milijardi dolara. Ova podrška biće presudna u budućnosti jer je izbjeglička populacija posebno ranjiva na pandemiju COVID-19, kao i američki doprinos Dječjem fondu UN-a u 2019. u iznosu više od 700 miliona dolara. Aktivnosti spašavanja života koje UNICEF godinama sprovodi – poput kampanja imunizacije, zdravstvenog i sanitarnog treninga i pomoći – spasiće živote dok se borimo protiv ovog opasnog patogena”, zaključuje se u saopštenju ambasade SAD-a u Podgorici.

RTCG

DRUŠTVOSAD donirale 300 hiljada dolara Crnoj Gori
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite