24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Ruski ‘špijunski’ kit Hvladimir primjećen kod obale Švedske

Beluga kit koji se prvi put pojavio u Norveškoj 2019. godine, kada je zbog umjetnog pojasa kojeg je nosio izazvao nagađanja da ga je obučavala ruska mornarica, sada se pojavio kod obale Švedske, saopštila je organizacija koja prati njegovo kretanje.

Kada se prvi put pojavio u norveškoj sjevernoj arktičkoj regiji Finnmark, morski biolozi iz norveške Direkcije za ribarstvo uklonili su pričvršćeni pojas s nosačem za akcionu kameru i natpisom “Oprema St Petersburg” odštampanim na plastičnim kopčama.

Zvaničnici Direkcije tada su rekli da je kit možda pobjegao iz ograđenog prostora i da ga je možda obučavala ruska mornarica, jer se činilo da je naviknut na ljude.

Norvežani su belugu prozvali “Hvaldimir” – “hval” je na norveškom “kit”, a “dimir” je dodato zbog navodne povezanosti s Rusijom.

Brzo se udaljava od prirodnog okruženja

Organizacija OneWhale saopštila je u ponedjeljak da je Hvaldimir proveo više od tri godine polako se krećući gornjom polovinom norveške obale prije nego što je posljednjih mjeseci iznenada ubrzao kako bi pokrio drugu polovinu i krenuo dalje u Švedsku.

U nedjelju je primijećen u Hunnebostrandu, na jugozapadnoj obali Švedske, saopštila je organizacija.

“Ne znamo zašto je sada tako ubrzao”, pogotovo jer se “vrlo brzo udaljava od svog prirodnog okruženja”, rekao je Sebastian Strand, morski biolog iz organizacije OneWhale, za francusku novinsku agenciju AFP.

“Možda ga hormoni tjeraju u potrazi partnerice. Ili je možda riječ o usamljenosti, jer su beluge vrlo društvena vrsta – moglo bi biti da on traži druge beluga kitove.” Hvaldimir, za kojeg se vjeruje da ima između 13 i 14 godina, “u dobi je u kojoj su mu hormoni na vrlo visokom nivou”, rekao je Strand.

Ali najbliža populacija beluga nalazi se u arhipelagu Svalbard, na krajnjem sjeveru Norveške. Vjeruje se da kit nije vidio nijednu belugu otkako je stigao u Norvešku u aprilu 2019.

Organizacija OneWhale na svojoj web stranici kaže: “Hvaldimir nije divlji kit. Ponaša se kao izgubljena ili napuštena pripitomljena životinja. Umjesto da izbjegava ljude, on ih traži.”

Bez reakcije Moskve

Moskva nikada nije službeno reagovala na norveške spekulacije da bi kit mogao biti “ruski špijun”.

Barentsovo more strateško je geopolitičko područje u kojem se nadziru kretanja zapadnih i ruskih podmornica. To je takođe prolaz do Sjeverne rute koja skraćuje pomorska putovanja između Atlantskog i Tihog okeana.

Strand je rekao da se zdravlje kita “činilo vrlo dobrim” posljednjih godina dok se hranio divljom ribom ispod norveških uzgajališta lososa. Ali njegova je organizacija bila zabrinuta Hvaldimirovom sposobnošću da pronađe hranu u Švedskoj i već su primijetili određeni gubitak težine.

Beluga kitovi, koji mogu doseći veličinu od šest metara i dožive između 40 i 60 godina, uglavnom naseljavaju ledene vode oko Grenlanda, sjeverne Norveške i Rusije.

EVROPARuski ‘špijunski’ kit Hvladimir primjećen kod obale Švedske
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite