8.9 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Rezolucija o opozivu Trampa poslata Senatu

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je danas za prosljedjivanje rezolucije o opozivu predsjednika Donalda Trampa Senatu, čime su stvoreni uslovi za početak suđenja šefu Bijele kuće u gornjem domu parlamenta.

Kao i 18. decembra kada je Predstavnički dom opozvao Trampa, kongresmeni su danas glasali uglavnom po partijskoj liniji. Za prosljeđivanje rezolucije Senatu glasalo je 228 poslanika, a protiv 193, navodi Asošiejted pres.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, poslije saznanja da je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 3. novembra, a da je zauzvrat stopirao isporuku vojne pomoći Kijevu.

Kongresmeni su danas usvojili i listu takozvanih tužilaca koji će na suđenju u Senatu zastupati Predstavnički dom.

Sedmočlani tim tužilaca predvodiće predsjedavajući odborima Predstavničkog doma za obavještajna pitanja i za pravosuđe, Adam Šif i Džeri Nadler.

Suđenje Trampu u Senatu biće tek treći takav proces u američkoj istoriji. Predskednik Endrju Džonson opozvan je u Predstavničkom domu 1868, a predsjednik Bil Klinton 1998, ali je Senat potom glasao protiv opoziva obojice.

IZVOR: ANTENAM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite