19.6 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Raste broj oboljelih

U Crnoj Gori potvrđeno je 17 novih slučajeva korona virusa. Time je broj oboljelih porastao na 140, kazao je epidemiolog IJZ Senad Begić.

Od sinoć analizirano je 110 uzoraka i 17 je bilo pozitivnih. U Podgorici je registrovano 11 novooboljelih, U Bijelom Polju pet i jedan slučaj u Nikšiću. Begić je kazao da je za nama težak, ali ne i najteži dan u Crnoj Gori.

„U narednom periodu možemo očekivati porast broja oboljelih“, kazao je Begić.

Svi oboljeli su, kako navodi, epidemiološki obrađeni njih 16 je iz kontakata, a za jedno se i dalje ispituje. Od početka epidemije urađeno je 1.030 testiranja.

„Sve ovo što se dešava predstavlja sve one kontakte od prije 14 dana, taj broj kontakat je bio očigledno veći od onog što smo očekivali“, kazao je Begić.

Stopa obolijevanja u Crnoj Gori je 22 na 100.000 stanovnika i slična je, kako kaže Begić onoj u Hrvatskoj, dok je u Srbije ta stopa oko 13 na 100.000

„Ove brojke govore o opterećenosti zdravstvenog sistema, ne govore ništa od dinamici dešavanja na terenu, ali IJZ prati i te parametre“, kazao je Begić.

Epidemiološka kriva kod nas ima, kako kaže Begić, mnogo blaži tok. Kako navodi, Crna Gora je uspjela da uspori i razvuče epidemiološku krivu.

„Ako nastavimo sa sprovođenjem ovakvih mjera možemo se nadati da ćemo imati razvučenu i usporenu epidemiološku krivu. Ovo što se sada dešava je naplata noga što smo imali prije 14 dana. To je ono što nas plaši. Naredne dvije do tri sedmice su krucijalne, jer će u njima doći do registrovanja svih onih slučajeva nastalih onda kada mjere nijesu bile stroge i kada nije bilo pridržavanja mjera“, naveo je Begić.

Pod epidemiološkim nadzorom je više od 6.000 ljudi.

U karantinu 1.028 osoba

Šefica Operativnog dijela Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vesna Miranović kazala je da se u karantinima nalazi 1.028 osoba. Samo jedna osoba iz karantina je pozitivna na virus korona.

Miranović je navela da je juče u karantine primljena nova grupa ljudi, a grupa iz karantina je otišla u samoizolaciju.

„Vodimo u računa o tome da li osobe koje dolaze iz drugih država imaju uslove da sebi obezbijede samoizolaciju. Personalizovano pristupamo svakoj osobi“, navela je Miranović.

Apelovala je na građene da daju istinite podatke epidemiolozima.

Kakvi će biti sljedeći koraci zavisi od ponašanja građana i poštovanja mjera, navela je Miranović.

“I dalje nas slušate, ali nas ne čujete u dovoljnoj mjeri. Nije cilj da zaustavimo život. Molim vas smanjite kontakte”, poručila je Miranović.

RTCG

Posljednje vijesti
Ne propustite