24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Raonić: Potpuno je nebitno da li ću biti na čelu Javnog servisa, žao mi je “stručnjaka” i onih koji bi da budu ja

Nakon što je podgorički Viši sud potvrdio presudu Osnovnog suda prema kojoj je Boris Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora RTCG, Raonić se, u susret sjednici Savjeta Javnog servisa, oglasio na svom Fejsbuk profilu.

Njegovo obraćanje prenosimo integralno: 

“Dragi prijatelji,

Primijetili ste da sam se ovih dana uzdržavao od javnog komentarisanja nedavne odluke Višeg suda, kojom je utvrđena nezakonitost odluke Savjeta RTCG o mom izboru za generalnog direktora. Razlog je prost – čekali smo zvaničnu presudu sa obrazloženjem te odluke, instrukcijama i pravnim poukama, kako bi onda u skladu sa procedurama preuzeo dalje korake.

Nisam želio da zauzmem rovovsku poziciju, iz koje bih branio sopstveni interes nauštrb principa i standarda koje sam se obavezao zastupati, i zbog kojih sam se i kandidovao za ovu funkciju. Moj profesionalni život je postojao prije Javnog servisa, moj mandat je zakonski ograničen – i ovu poziciju nisam preuzeo kako bi Javni servis koristio kao instrument političkih ili nekih drugih klanovskih interesa. Ono što smo postigli dosad u smislu programskih i organizacionih reformi, a što je prepoznato i rastom povjerenja i gledanosti, te podrškom i izvještajima međunarodnih organizacija i partnera – je jedino suštinski bitno.

Pokazali smo da Javni servis može opstati kao profesionalni medij okrenut interesima građana, a ne interesima političkih grupacija i ostalih društvenih klanova koji postepeno gube kontrolu i uticaj na društvene procese, čime su dugo vremena predstavljali prepreku istinskoj emancipaciji crnogorskog društva.

Sve su to neumitni procesi, i potpuno je nebitno da li će na čelu Javnog servisa biti Boris Raonić – ono što je bitno da to više ne mogu biti protagonisti svih završenih tužnih epizoda kojima se 20 godina urušavala ideja javnog servisa. Oni toga još uvijek nisu svjesni, i otuda serija strastvenih reakcija sa oba ekstrema crnogorske društveno-političke scene ovih dana u medijima i na društvenim mrežama.

Žao mi je ljudi koji ne vide smisao života ako ne upravljaju JS i da budu Ja, a za sada je samo postigao frizuru kao moju. Žao mi je “stručnjaka” koji komentarišu presudu koju ne pročitaše i koji su tužni što ona daje više mogućnosti Savjetu.

Sada se prepustimo institucijama i zakonskim procedurama, jer to je suština demokratije i vladavine prava. To nisu samo lijepe fraze koje su uputne samo dok kritikujemo neistomišljenike – već principi koje samo trebamo upražnjavati.”

VIJESTIRaonić: Potpuno je nebitno da li ću biti na čelu Javnog servisa,...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite