11 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Rano ukidanje mjera može biti fatalno

Prijevremeno ukidanje mjera ograničenog kretanja, uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa, moglo bi uzrokovati “fatalni povratak” pandemije, upozorio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. SZO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi potaknuti fatalni povratak pandemije”, poručio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Povratak pandemije, kako je naveo, mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njeno širenje ako izostanu potrebne mjere.

SZO razgovara sa zainteresovanim zemljama o pripremi strategije postupnog i sigurnog izlaska iz izolacije i smatra da treba ispuniti šest zahtjeva.

Potrebno je kontrolisati prenos virusa, osigurati javnozdravstvenu i medicinsku potporu te svesti na najmanju moguću mjeru rizik u izloženoj okolini kao što su zdravstvene ustanove za dugotrajno liječenje.

Takođe, treba uvesti preventivne mjere na radnom mjestu, u školama i drugim posjećenim mjestima, kontrolisati rizik unošenja virusa iz inostranstva i napokon povjeriti odgovornost stanovnicima.

“Svaki pojedinac nosi svoj dio odgovornosti u suzbijanju epidemije”, kazao je Tedros na virtualnoj konferenciji za štampu u Ženevi, sjedištu UN-ove agencije.

RTCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite