19.9 C
Podgorica
Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img

Raković predlaže unitarnu Srbiju – od Dunava do mora

Srpski istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta ,,srpski svet“ Aleksandar Raković predložio je stvaranje unitarne Srbije od Dunava do mora kao sljedeću strategiju državne politike Srbije.

Taj prijedlog znači ogromno prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu i nestanak dvije suverene države Crne Gore i Bosne i Hercegovine i vjerovatno novi rat na Zapadnom Balkanu.

– Pravedan put je srpsko ujedinjenje i stvaranje Njegoševe „Srbije od Dunava do mora“ (Gorski vijenac, Beč 1847, strana 3). Ta Srbija može da bude unitarna, a može da bude i Savezna republika Srbija koju bi činile Republika Srbija, Republika Srpska i Crna Gora – napisao je Raković u autorskom tekstu za prosrpski portal Borba.

Raković je istovremeno izrazio zadovoljstvo zbog termina ,,srpsko more“ koji u posljednje vrijeme koristi bivši gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, ali i desničarski političari iz Srbije Boško Obradović i Zavetnici.

– S tim u vezi, skoro zaboravljeni istorijski pojam „srpsko more“, za prostor od Bara do Sutorine, vraćen je u upotrebu i danas je ponovo sveprisutan. Treba ga ponavljati iz dana u dan, da crnogorski separatisti slušaju nepodnošljivu istinu – rekao je Raković.

Osvrćući se na dvije godine od promjene vlasti u Crnoj Gori, kazao je da su to dvije godine od srpske pobjede na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

– Ta pobjeda, ostvarena glasačkim listićem, bila je završetak mirotvorne srpske revolucije koja je započeta 26. decembra 2019. da bi bila odbranjena Srpska pravoslavna crkva. Mirotvornu srpsku revoluciju činili su politički bunt, pravoslavne litije i omladinska kontrakultura u Crnoj Gori, te opštesrpski zanos u svim srpskim zemljama gdje su građani, na mnoge načine, kao aktivni učesnici bili uključeni u zbivanja u Crnoj Gori – otkrio je Raković.

Nažalost, građani Crne Gore ni sada nijesu dovoljno upoznati – ili uopšte ne znaju – šta je Srbija sve učinila za njih tokom revolucionarne 2020. godine, ocjenjuje Raković

Raković je priznao da je zvanična Srbija logistički i na svaki drugi način pomogla litije i ,,revoluciju“ u Crnoj Gori.

– Nažalost, građani Crne Gore ni sada nijesu dovoljno upoznati – ili uopšte ne znaju – šta je Srbija sve učinila za njih tokom revolucionarne 2020. godine. Da su bili upoznati, vjerujem da bi spriječili Zdravka Krivokapića da zajedno sa svojom klikom tzv. „posebnih Srba“ – zapravo okorelih crnogorskih separatista – iz mjeseca u mjesec zabija noževe u leđa Republici Srbiji i Republici Srpskoj – navodi on.

Stoga bi bilo veoma važno, istakao je on, natjerati tzv. „posebne Srbe – koji separatističko crnogorstvo stavljaju iznad srpstva, a žele i autonomnu crkvu – da se u nacionalnom smislu izjašnjavaju isto kao i tzv. komite. Isti su“.

– Svakako će Srbi na popisu u Crnoj Gori biti najmnogobrojniji – relativna većina po nacionalnosti i apsolutna većina po jeziku. Ti građani Crne Gore su dio jedinstvenog i nedjeljivog srpskog naroda. Velikog, veličanstvenog i nepobjedivog srpskog naroda. Kada je riječ o istinskim srpskim rodoljubima u Crnoj Gori, njima kapa dolje za sve što su učinili za srpstvo u prethodnih nekoliko decenija, a posebno u posljednje dvije i po godine. U političkom smislu, Demokratski front, ali i Socijalistička narodna partija, obuhvataju građane Crne Gore koji su Srbi u svakom momentu – i kad je dobro i kad nije, i kad pobjeđujemo i kad ne pobjeđujemo. Prirodno je, dakle, da svaki čovjek želi da ima jasan identitet. Samo jasna srpska poruka stvara jasan srpski identitet. Sve ostalo vodi ljude ka tome da budu poput plastelina ili otirača – zaključio je Raković.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite